Για κέντρα βασανισμού σε όλη τη Συρία, όπου οι κρατούμενοι υφίστανται ξυλοδαρμούς με καλώδια και ρόπαλα, καίγονται με οξύ και βιάζονται κάνει λόγω η έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η οργάνωση έχει εντοπίσει 27 κέντρα κράτησης τα οποία χρησιμοποιούνται από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και πήρε συνέντευξη από 200 ανθρώπους, που κατήγγειλαν ότι κρατήθηκαν και βασανίσθηκαν.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Διευθυντήριο Πολιτικής Ασφαλείας, το Διευθυντήριο Γενικών Πληροφοριών, και το Διευθυντήριο Πληροφοριών της Αεροπορίας.

Η οργάνωση έχει εντοπίσει και καταγράψει περισσότερες από 20 μεθόδους βασανισμού και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να προσαρμόσει το καθεστώς των κυρώσεων στους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τις κακοποιήσεις.

«Οι διαστάσεις και η απανθρωπιά αυτού του δικτύου των κέντρων βασανιστηρίων είναι πραγματικά φρικιαστικές. Η Ρωσία δεν πρέπει να κρατήσει χέρι προστασίας πάνω από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι γι΄αυτό», δήλωσε ο Όλε Σόλβανγκ, ερευνητής της οργάνωσης.

Η Ρωσία και η Κίνα, σύμμαχοι της Συρίας, έχουν προβάλει δύο φορές το βέτο τους κατά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία. Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό δήλωσε χθες ότι η επίτευξη συναίνεσης στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα είναι δύσκολη.