Η Ισπανία πρέπει να αποδεχτεί τις θυσίες που απαιτούνται προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για το μέλλον, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, από το Τόκιο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Όσον αφορά στην επικείμενη γενική απεργία που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Σεπτεμβρίου στην Ισπανία κατά των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που προβλέπουν τη μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απολύσεων και των επιδομάτων ανεργίας ο Θαπατέρο δήλωσε πως:«Ακόμα και αν πραγματοποιηθεί η απεργία της 29ης Σεπτεμβρίου, θα αρχίσω διάλογο με τα συνδικάτα την επόμενη κιόλας μέρα».

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η ανεργία στην Ισπανία φτάνει το 20% του ενεργού πληθυσμού, ποσοστό διπλάσιο του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ.

Ο Θαπατέρο έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας στο θέμα της μείωσης των μισθών που έγιναν δεκτές από τα συνδικάτα για να διασωθεί με αυτόν τον τρόπο η αγορά εργασίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ολοκλήρωσε λέγοντας: «Δεν έχουμε ανάγκη τη βοήθεια της Ε.Ε ούτε του ΔΝΤ και δεν θεωρήσαμε ποτέ ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο».