Η παρουσία αγάλματος του Καρλ Μαρξ στο κάμπους του Πανεπιστημίου Εθνικής και Διεθνούς Οικονομίας, στη Σόφια, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης, που απαρτίζεται από μητέρες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ονομάζεται «Μητέρες Εναντίον της Βίας στο Studentski Grad» (Το Studenski Grad είναι περιοχή της Σόφιας, όπου βρίσκονται οι φοιτητικές εστίες των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Η περιοχή αυτή συχνά αποτελεί πεδίο βίαιων συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων).

Η βουλγαρική αυτή μη κυβερνητική οργάνωση, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το “Sofia News Agency”, σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «δημιουργό της κομμουνιστικής ιδεολογίας» τον Καρλ Μαρξ και συνεχίζει: «Είναι κάτι περισσότερο από σκανδαλώδες το γεγονός ότι η προτομή του ανθρώπου που παρακίνησε σε παγκόσμια κομμουνιστική επανάσταση και βίαιη κατάργηση κάθε ιδιωτικής περιουσίας συνεχίζει να βρίσκεται στο κάμπους του Πανεπιστημίου Εθνικής και Διεθνούς Οικονομίας, που συχνά αποκαλείται ‘το Χάρβαρντ της Βουλγαρίας’».

Η οργάνωση υποστηρίζει, επίσης, ότι η ύπαρξη του μνημείου του Μαρξ μέσα στο πανεπιστημιακό κάμπους είναι ασύμβατη με τις ελπίδες των νέων για μία «σύγχρονη ευρωπαϊκή εκπαίδευση».

«Θα πρέπει να εξηγηθεί ότι οι μαθητές του Καρλ Μαρξ, στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν τις ιδέες του, το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, εγκαθίδρυσαν βίαια ολοκληρωτικά καθεστώτα, στα οποία ο κομμουνισμός ήταν η επίσημη κρατική ιδεολογία, με μαζικές καταπιέσεις» τονίζουν οι μητέρες, εξηγώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο γιατί θεωρούν πως θα πρέπει να απομακρυνθεί το άγαλμα του Μαρξ από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι πριν από το 1989, υπό το προηγούμενο καθεστώς, το πανεπιστήμιο ήταν γνωστό ως Ινστιτούτο Οικονομίας Καρλ Μαρξ, γεγονός που δικαιολογεί και την παρουσία του αγάλματος στο χώρο.