Η Βρετανία και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ «ασφαλή δίοδο» για να πάρει μέρος σε μια διεθνή διάσκεψη για την πολιτική μετάβαση στη Συρία, όπως αναφέρουν σήμερα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Βρετανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τώρα «αξίζει να γίνει μια προσπάθεια» να διαπραγματευτούν μια «διαδικασία μετάβασης» στη Συρία, η οποία θα προβλέπει ότι ο Άσαντ θα παραδώσει την εξουσία, επισημαίνει σε άρθρο της η Daily Telegraph.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι μια τέτοια συμφωνία θα περιλαμβάνει την προσφορά ασυλίας στον Άσαντ.

«Είναι δύσκολο να υπάρξει μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης στην οποία η μία πλευρά θα συμφωνήσει εθελοντικά να πάει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», προσθέτει πάντως η Ντέιλι Τέλεγκραφ επικαλούμενη έναν βρετανό αξιωματούχο.
Η εφημερίδα Guardian επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται μετά τη συνάντηση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Λος Κάμπος του Μεξικού, όπου διεξήχθη η σύνοδος της Ομάδας των 20 (G20), και μετά τις διμερείς συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με θέμα την κρίση στη Συρία.

Παρόλα αυτά μια βρετανική πηγή ανέφερε ότι το σενάριο αυτό είναι «πολύ αισιόδοξο».

Στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου από τη σύνοδο της G20 ο Κάμερον είχε δηλώσει ότι έχει υπάρξει συμφωνία για τα «βασικά στοιχεία» μιας πολιτική μετάβασης στη Συρία.