Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως «προσέφερε μεγάλη υπηρεσία» με την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιιμς Κόμεϊ έπειτα από μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον Γενικό Επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους χειρισμούς από την υπηρεσία της έρευνας σχετικά με τη χρήση ενός ιδιωτικού σέρβερ ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Μάικλ Χόροβιτς κατέληξε σε μια πολυαναμενόμενη έκθεση 500 σελίδων πως ο Κόμεϊ διέπραξε ένα «σοβαρό λάθος εκτίμησης» ανακοινώνοντας πως ξανανοίγει μια έρευνα για τον ιδιωτικό σέρβερ, ακριβώς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Εκτίμησε όμως επίσης πως ο Κόμεϊ δεν επέδειξε πολιτική προκατάληψη ούτε προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές∙ επίσης ο Χόροβιτς δεν αμφισβητεί την απόφαση να μην απαγγελθεί κατηγορία στην Κλίντον για εγκληματική ενέργεια.

Αν και η έκθεση φέρνει σε δύσκολη θέση το FBI, φαίνεται να μην περιέχει εκείνο το είδος των αποκαλυπτικών πληροφοριών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά μια προσπάθεια του Τραμπ και των συμμάχων του να περιγράψουν το FBI ως διεφθαρμένο και να απαξιώσουν την έρευνα για τη Ρωσία.

«Η Έκθεση του ΓΕ είναι πλήρης καταστροφή για τον Κόμεϊ, τα τσιράκια του και δυστυχώς, το FBI», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο τουίτερ. «Προσέφερα μεγάλη υπηρεσία στον λαό απολύοντάς τον.»

Κι οι δύο πλευρές της διακομματικής διαμάχης βρήκαν κάτι για να προβάλουν στην έρευνα. Οι Δημοκρατικοί είπαν πως επιβεβαιώνει πως η πολιτική προκατάληψη δεν επηρέασε την έρευνα για την Κλίντον, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αρπάχτηκαν από ένα κείμενο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από έναν πράκτορα του FBI στα μέσα του 2016 όπου εκφράζει την ολοφάνερη πρόθεσή του να «σταματήσει» την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Ο Κόμει υπεραμύνθηκε των ενεργειών του σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στους New York Times μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

«Το 2016 η ομάδα μου αντιμετώπισε μια έκτακτη κατάσταση –κάτι που σκέφτηκα πως έμοιαζε με έναν κατακλυσμό που συμβαίνει κάθε 500 χρόνια– στην οποία δεν υπήρχαν καλές επιλογές και οι αποφάσεις ήταν από τις πιο σκληρές αποφάσεις που χρειάστηκε ποτέ να πάρω», έγραψε ο Κόμεϊ.

Αφού υπηρέτησε στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ο Κόμεϊ έγινε αμφιλεγόμενος στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς ότι ο τρόπος που χειρίστηκε την έρευνα για την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Κλίντον επηρέασε την προεκλογική εκστρατεία.