Έκκληση, προς την Τουρκία, να σεβαστεί την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάννες Σβόμποντα, ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία.

Η Κυπριακή Προεδρία δεν είναι θέμα της Κύπρου, επισήμανε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και πρόσθεσε ότι πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Προεδρία. «Η Τουρκία δεν μπορεί να αναμένει από την Ευρώπη συμβιβασμούς, αν δεν σέβεται τις αποφάσεις της ΕΕ, διότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν εκπροσωπεί μόνο την Κύπρο, εκπροσωπεί την ΕΕ, σε αυτούς τους έξι μήνες και αυτό πρέπει να τύχει σεβασμού από την Τουρκία» τόνισε ο κ. Σβόμποντα. Ανέφερε ακόμη ότι «ως πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, από την αρχή υποστηρίζαμε τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος έκανε, κάνει και θα κάνει εξαιρετική δουλειά γι’ αυτή τη χώρα και για την Ευρώπη».

Εξέφρασε, επίσης, απογοήτευση από τις δραστηριότητες της Τουρκίας και το μη σεβασμό που επιδεικνύει προς την Κύπρο, ως Προεδρία. «Αυτός δεν είναι τρόπος να προχωρήσουν τα πράγματα και να προωθηθεί η διαδικασία επανένωσης στην Κύπρο» είπε.

Ο κ. Σβόμποντα υπογράμμισε ότι υπάρχει εμμονή σε δύο αρχές:

– Πρώτον, ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, όταν τα πράγματα τύχουν διαπραγμάτευσης, αλλά αυτό θα είναι δυνατόν, μόνο αν η Τουρκία είναι υποβοηθητική στην επανένωση της Κύπρου.

-Δεύτερον, δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να απαιτεί περισσότερη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της στην ΕΕ και, από την άλλη, να εμποδίζει να γίνουν έστω και μικρά βήματα, όπως το θέμα των Βαρωσίων που θα αποτελούσε μια απόλυτα σημαντική ένδειξη της ετοιμότητας της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας να υπάρξει πρόοδος.

Γνωρίζω, είπε, ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι θα ήθελαν να προχωρήσουν σε πολλά από αυτά τα θέματα, ότι δεν είναι ευτυχείς με τη στάση της Τουρκίας.

«Μιλώ με ευρωπαϊκή φωνή, υπερασπίζομαι τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα υπαγορεύουν την υποστήριξη μας προς τον κ. Χριστόφια, ως Πρόεδρο της Κύπρου, για να βρει διέξοδο στην κρίση στην Κύπρο, με την έννοια να προχωρήσουν οι συνομιλίες, αλλά επίσης και ως Πρόεδρο της χώρας που θα έχει τώρα την Προεδρία», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τον κ. Σβόμποντα αντάλλαξε απόψεις σε ένα πολύ φιλικό κλίμα «για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις οποίες ενδιαφέρεται θερμά». Ευχαρίστησε, επίσης, στο πρόσωπο του κ. Σβόμποντα, την Ομάδα των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών «για τη στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει και για τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους προς τον κυπριακό λαό στο σύνολο του και μέσα από τη στήριξη προς την Κυπριακή Κυβέρνηση και των πρωτοβουλιών για επίλυση στο κυπριακό πρόβλημα».

Σε ό,τι αφορά την Προεδρία της ΕΕ έχουμε επαναβεβαιώσει, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, την κοινή μας θέση ότι η Προεδρία είναι Προεδρία της Ενωσης και κανένας από έξω δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του και να αγνοεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.