Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σαούλ Μοφάζ και ο υπουργός ‘Αμυνας Εχούντ Μπαράκ κάλεσαν τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία να ενισχύσει τον έλεγχο στη χερσόνησο του Σινά μετά την είσοδο σήμερα ομάδας ενόπλων στο Ισραήλ, η οποία οδήγησε σε τρεις θανάτους.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στο Σινά αποτελεί πρόβλημα ασφαλείας και ότι αυτό που συνέβη σήμερα αποτελεί ένα νέο στάδιο της κλιμάκωσης(…) Πιστεύω ότι είναι μεγάλη πρόκληση για την εκλεγμένη αιγυπτιακή ηγεσία», τόνισε ο Μοφάζ στο ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού.

«Ζητούμε από τους Αιγυπτίους να λάβουν επιπλέον μέτρα στο Σινά. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας διάλογος με εκπροσώπους του αιγυπτιακού στρατού», πρόσθεσε ο Μοφάζ.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να επιτρέψει το Ισραήλ τη μεταφορά επιπλέον αιγυπτιακών στρατιωτικών ή αστυνομικών δυνάμεων στο Σινά βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979, ο Μοφάζ τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο «στο πλαίσιο ενός διαλόγου με τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία».

Ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη λύπη του για τη «σημαντική υποβάθμιση του αιγυπτιακού ελέγχου στο Σινά».
«Όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές στην Αίγυπτο, περιμένουμε να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, κυρίως την ειρηνευτική συμφωνία και τις ρυθμίσεις ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά, προκειμένου να σταματήσουν γρήγορα οι επιθέσεις αυτές», υπογράμμισε ο Μπαράκ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ερευνά για τον εντοπισμό τριών ή τεσσάρων μελών ομάδας ενόπλων που εισήλθαν σήμερα στο νότιο Ισραήλ σκοτώνοντας έναν ισραηλινό εργάτη. Από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκαν δυο από τους ενόπλους.