Την τραγική ιστορία μιας εννιάχρονης κοπέλας διηγείται η τσάντα της μαμάς της, η οποία αναδύθηκε έπειτα από δεκαετίες και βγαίνει τώρα σε πώληση.

Η Winnie Barker συνόδευε τη μαμά της Martha στο ταξίδι με το υπερωκεάνιο «Λουζιτάνια» από τη Νέα Υόρκη στο Λίβερπουλ όταν το βρήκαν οι τορπίλες του γερμανικού υποβρυχίου στις 7 Μαΐου 1915 στα ανοιχτά της Ιρλανδίας.

Μητέρα και κόρη ήταν πιασμένες χέρι-χέρι όσο το ποντοπόρο πλοίο βυθιζόταν και η μικρή καθησύχαζε τη μαμά της: «μην ανησυχείς, αγαπημένη μου μαμά, θα σωθούμε». Κάτι που θα ήταν δυστυχώς αλήθεια μόνο για τη μητέρα, η οποία εντοπίστηκε σε λιπόθυμη κατάσταση από ψαράδες κρατώντας ακόμα την τσάντα της.

4adkf4jj

Η μικρή Winnie, που φορούσε σωσίβιο, θα ήταν ένα από τα 1.201 θύματα του «Λουζιτάνια», του μεγαλύτερου υπερωκεάνιου του κόσμου για σύντομο χρονικό διάστημα, η βύθιση του οποίου πυροδότησε κύματα διαμαρτυρίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και έκανε την αμερικανική κοινή γνώμη να μισήσει τους Γερμανούς.

Η δισέγγονη της Martha, από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, πουλά σήμερα την τσάντα της προγιαγιάς της από το καταραμένο ταξίδι στον οίκο Bonhams της Νέας Υόρκης με ποσό εκκίνησης στα 9.380 δολάρια, μόνο που δεν είχε προσέξει το προσεκτικά διπλωμένο γράμμα της μικρής Winnie, με το οποίο προόριζε να πει σε όλη την οικογένεια πόσο εκπληκτικό ήταν το ταξίδι με το τεράστιο υπερωκεάνιο.

qaymttqs

Η τσάντα περιείχε επίσης τα κλειδιά τους από την καμπίνα του «Λουζιτάνια», τα δερμάτινα γαντάκια της μικρής και μερικά δολάρια. Η δημοπρασία θα λάβει χώρα στις 12 Ιουνίου…