Μετά από τη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου να ακυρώσει το ένα τρίτο των εδρών της κάτω Βουλής, ανώτερο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε ότι η χώρα θα εισέλθει «σε ένα σκοτεινό τούνελ», εάν διαλυθεί η κάτω Βουλή, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές.

«Αν διαλυθεί το κοινοβούλιο, η χώρα θα εισέλθει σε ένα σκοτεινό τούνελ. Ο νέος πρόεδρος δεν θα αντικρίσει ούτε κοινοβούλιο, ούτε σύνταγμα», δήλωσε ο Εριάν αλ Έσαμ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Επικρατεί σύγχυση κι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά», πρόσθεσε.

Από τη μεριά του ο Άχμαντ Σαφίκ, τελευταίος πρωθυπουργός του Χόσνι Μουμπάρακ και υποψήφιος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, χαιρέτισε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου να ακυρώσει το ένα τρίτο των εδρών της κάτω Βουλής και να του επιτρέψει να διεκδικήσει την προεδρία επισημαίνοντας ότι «η εποχή των πολιτικών αντιποίνων» έχει παρέλθει.

«Το μήνυμα αυτής της ιστορικής απόφασης είναι ότι η εποχή των πολιτικών αντιποίνων έχει παρέλθει», δήλωσε ο Σαφίκ ενώπιον οπαδών του στο Κάιρο.

«Το συνταγματικό δικαστήριο επιβεβαίωσε το δικαίωμά μου να συμμετάσχω στις εκλογές και ενίσχυσε τη νομιμότητά τους», πρόσθεσε.