Το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι που απήλθε από την κυβέρνηση, σχεδιάζει να τιμωρήσει το βασκικό εθνικιστικό κόμμα PNV για τη στήριξη που παρείχε στην πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών (PSOE), καταθέτοντας στη Γερουσία τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2018, που περιείχε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη Χώρα των Βάσκων (Εουσκάδι).

Με δεδομένο πως το ΡΡ διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Άνω Βουλή, όπου εντός της εβδομάδος ξεκινά η συζήτηση για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει επενδύσεις ύψους 540 εκατ. ευρώ για την Εουσκάδι, το κόμμα του Ραχόι «θα καταθέσει εκείνες τις τροποποιήσεις που θεωρεί καλύτερες για τη βελτίωση του κειμένου», διεμήνυσε χθες η αναπληρώτρια ΓΓ Μελετών και Προγραμματισμού του κόμματος Ανδρέα Λέβι.

«Όσοι είναι υπεύθυνοι για το ότι προσυπέγραψαν την πρόταση μομφής με τις ψήφους των αυτονομιστικών κομμάτων, θα πρέπει επίσης να δείξουν την ίδια υπευθυνότητα αναλαμβάνοντας και την ευθύνη των πολιτικών του κου Πέδρο Σάντσεθ», πρόσθεσε η ίδια.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτερα στελέχη του κόμματος επιβεβαιώνουν στα μέσα ενημέρωσης πως το ΡΡ συζητά αυτό το ενδεχόμενο, εν τούτοις «δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση».

Αν οι τροποποιήσεις που θα εισηγηθεί το Λαϊκό Κόμμα εγκριθούν στη Γερουσία, θα πρέπει να επιστρέψει το νομοσχέδιο στη Βουλή, όπου το PNV είναι δύσκολο – δεδομένου του πολυκερματισμού των πολιτικών δυνάμεων – να καταφέρει να βρει συμμάχους για να ξαναεγκριθούν οι ευνοϊκές στους Βάσκους ρυθμίσεις.

Με αυτόν τον τρόπο θα υπογραμμισθεί εκ νέου η ισχνή κοινοβουλευτική επιρροή του PSOE, που καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση με μόλις 84 βουλευτές, ενώ ταυτόχρονα τονίζεται η καθοριστική υπεροχή του ΡΡ στη Γερουσία.

Το σχέδιο για τμηματικές τροποποιήσεις επιτρέπει τη μεταβολή συγκεκριμένων πτυχών του νομοσχεδίου, χωρίς να επηρεάζει τις βασικές γραμμές του, όπως η βελτίωση των συντάξεων, η μισθολογική εξίσωση των δυνάμεων ασφαλείας, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 σε 14.000, ή η μείωσή του για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ.

Η Λέβι επεσήμανε στο σημείο αυτό πως ο Πέδρο Σάντσεθ κληρονόμησε μία οικονομική κατάσταση πολύ καλύτερη από εκείνη που βρήκε το ΡΡ και πρόσθεσε πως το κόμμα της ανησυχεί πως η αλλαγή του Σάντσεθ από την αρχική γραμμή των εξαγγελιών του «όχι σημαίνει όχι», μπορεί να σημάνει ότι ο νέος πρωθυπουργός ενδέχεται να επαναφέρει τη χώρα στην «προηγούμενη» κατάσταση που την είχε αφήσει το PSOE.

Η ίδια τόνισε πως το κόμμα της θα ασκήσει μία «σοβαρή, υπεύθυνη και δραστήρια» αντιπολίτευση στον Σάντσεθ, με κύριο μέλημα την υπεράσπιση της νομιμότητας, αποτελώντας τον πόλο αναφοράς του χώρου της κεντροδεξιάς, που περιλαμβάνει επίσης και τους Ciudadanos.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.