Με βάρος μόλις 10,5 κιλά η 16χρονη Darlene Armstrong που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει ούτε να μιλήσει όταν οι αρχές την απομάκρυναν από το σπίτι της αφού η μητέρα της την είχε αφήσει να λιμοκτονήσει.

Το άτυχο κορίτσι διακομίστηκε επειγόντως σε νοσοκομείο του Σικάγο το Μάρτιο αλλά θα μπορούσε να είχε σωθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα αν η αρμόδια υπηρεσία είχε ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Η μητέρα της Darlene Rosetta Harris δήλωσε ένοχη για την έκθεση της ζωής της κόρης της σε κίνδυνο και καταδικάστηκε σε 18 μήνες με αναστολή.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο είπαν πως η 17χρονη σήμερα Darlene είχε αφεθεί να πεινάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με το βάρος ενός παιδιού δύο-τριών χρονών.

Μία σοκαριστική φωτογραφία της Darlene από το νοσοκομείο, λίγο μετά τη μεταφορά της εκεί, διοχετεύτηκε στον Τύπο καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το πώς διαχειρίστηκαν την υπόθεση οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου δεν πίστεψαν όσα είχε δηλώσει η μητέρα της 16χρονης πως τάιζε το κορίτσι με αυγά, κοτόπουλο, ρύζι, πρωτεϊνούχα ποτά και σνακ.

Στις 17 Νοεμβρίου οι αρχές έλαβαν μία ανώνυμη καταγγελία για την Darlene Armstrong, πως δεν έχει φάει και δεν έχει δεχθεί ιατρική φροντίδα για χρόνια! Σύμφωνα με τους κανονισμούς η καταγγελία πρέπει να διερευνηθεί μέσα σε ένα 24ωρο κι αν οι υπεύθυνοι δεν δουν το παιδί στην πρώτη επίσκεψή τους θα πρέπει να επιστρέφουν κάθε μέρα μέχρι να το δουν.

Σύμφωνα με την Chicago Tribune ένας εκπρόσωπος των κοινωνικών υπηρεσιών επισκέφθηκε το σπίτι της Darlene τρεις φορές χωρίς να δει τη 16χρονη. Παρότι η πρώτη επίσκεψη έγινε μέσα στις προβλεπόμενες 24 ώρες, η εκπρόσωπος έφυγε όταν ο αδελφός της Darlene της είπε πως μητέρα και κόρη έλειπαν. Η επόμενη επίσκεψη έγινε στις 3 Ιανουαρίου και η Τρίτη στις 27 Φεβρουαρίου.

Χρειάστηκε η τέταρτη επίσκεψη, στις 14 Μαρτίου, για να μπει η κοινωνική λειτουργός στο σπίτι. Η Harris είπε πως η κόρη της έλειπε αλλά η κοινωνική λειτουργός άκουγε φασαρία. Όταν εμφάνισε τη σκελετωμένη κόρη της η κοινωνική λειτουργός κάλεσε την αστυνομία και τις πρώτες βοήθειες.

Δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε πως οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν έψαξαν το ιστορικό της οικογένειας, αλλιώς θα είχαν βρει πως το 1996 οι αρχές πήραν υπό την προστασία τους την τότε ενός έτους Darlene και τα αδέλφια της όταν έγινε καταγγελία πως δεν τρεφόταν σωστά.

Τρία χρόνια αργότερα τα παιδιά επιστράφηκαν στη φροντίδα της μητέρας τους.

Η Harris παραδέχθηκε πως η Darlene δεν συνέχισε το σχολείο ειδικής αγωγής από το 2000 και μετά γιατί την ήθελε στο σπίτι ενώ δεν γνώριζε πότε η είδε την κόρη της γιατρό για τελευταία φορά.

Η ίδια είχε πάντως πει νωρίτερα στη Chicago Tribune πως ήταν καλή μητέρα και πως η κόρη της είχε τη σωστή φροντίδα. Η 23χρονη Delichia Armstrong, κόρη της Harris, είπε πως η μητέρα της κάνει το καλύτερο που μπορεί.