Η αμερικανική κυβέρνηση αποσύρει πλέον, από σήμερα, τη διαπραγματευτική της ομάδα από το Πακιστάν, χωρίς όμως να έχει διασφαλιστεί η συμφωνία με το Ισλαμαμπάντ περί χερσαίας μεταφοράς εφοδίων στα νατοϊκά στρατεύματα στο αφγανικό έδαφος, αναφέρει το ανακοινωθέν που εξέδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Από την πλευρά του, ο διπλωματικός απεσταλμένος του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησε με σημερινές δηλώσεις του ότι «δεν βοηθούν» τα σχόλια, τα οποία έκανε ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα την Πέμπτη στην Καμπούλ, ότι «εξαντλούνται τα αποθέματα υπομονής της αμερικανικής κυβέρνησης, γύρω από τα ασφαλή καταφύγια που προσφέρει το Πακιστάν σε αντάρτες».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ στις δικές του δηλώσεις από την Ουάσινγκτον τόνισε ότι «την απόσυρση της διαπραγματευτικής ομάδας, μετά έξι εβδομάδων παραμονής της στο Ισλαμαμπάντ, δεν την επέβαλε το Πακιστάν. Οι διαπραγματευτές μας αξίζουν μιαν ανάπαυση».

Το Πακιστάν τήρησε άκαμπτη στάση στις διαπραγματεύσεις αυτές, σύμφωνα με την εκτίμηση πολιτικών αναλυτών που μίλησαν ανωνύμως στο Ρόιτερς, «ύστερα από το θάνατο 24 στρατιωτών του κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν σε περυσινό νατοϊκό βομβαρδισμό».

Έπειτα από αυτό, προσθέτουν οι ίδιοι, η Ουάσινγκτον τείνει να στραφεί στις κυβερνήσεις κρατών βόρεια του Αφγανιστάν για το θέμα του εφοδιασμού από ξηράς των νατοϊκών δυνάμεων, «αν και αυτός θα καταστεί δυόμισι φορές ακριβότερος σε αυτήν την περίπτωση».