Σε ποινικοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης ετοιμάζεται να προχωρήσει η Σαουδική Αραβία, με την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από το Συμβούλιο της Σούρα, το οποίο συμβουλεύει το υπουργικό συμβούλιο. Με τον τρόπο αυτό, θα πρέπει να προστατεύεται η αξιοπρέπεια και η προσωπική ελευθερία των γυναικών «όπως την εγγυώνται οι ισλαμικοί κανόνες και νόμοι».

Κατά συνέπεια, οι δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης στο μέλλον θα απειλούνται με ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών ή πρόστιμα ύψους έως 300.000 ριάλ (69.000 ευρώ). Ο νόμος θα καλύψει «ένα τεράστιο νομοθετικό κενό» και θα χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας, όπως δήλωσε μέλος του Συμβουλίου της Σούρα.

Η μεταρρύθμιση, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταρτίστηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Ο πρίγκιπας θέλει να καταστήσει πιο ισχυρή τη συντηρητική μουσουλμανική χώρα, προωθώντας σειρά μεταρρυθμίσεων – με τις οποίες θα παραχωρηθούν περισσότερα δικαιώματα στις μέχρι τώρα αυστηρά περιορισμένες γυναίκες.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα. Τον Ιούνιο καταργείται η απαγόρευση οδήγησης των γυναικών.

Ωστόσο, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις ως επιφανειακές, επειδή η χώρα εξακολουθεί να διοικείται αυταρχικά, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.