Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων από Ευρώπη και ΗΠΑ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 28/29ης Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει στροφή και να συναινέσει σε πιο δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, βρίσκεται η Άγκελα Μέρκελ.

Κοινός παρονομαστής τόσο εντός όσο και εκτός Γηραιάς Ηπείρου είναι η αλλαγή της πολιτικής που επιβάλλει το Βερολίνο και η υιοθέτηση μιας «συνταγής» τερματισμού της αυστηρής λιτότητας που έχει επιβληθεί στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Έθνος, με την κρίση χρέους να κορυφώνεται χτυπώντας και την πόρτα της Ισπανίας, διάχυτες είναι πλέον οι ανησυχίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις μεν χώρες του ευρωπαϊκού νότου να σχηματίζουν έχοντας ως πρωτεργάτες τους Φρανσουά Ολάντ και Μάριο Μόντι άξονα κατά Βερολίνου και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ανοίγει επίσης μέτωπο κατά της Άγκελα Μέρκελ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ομπάμα κινείται και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Είναι προφανές λοιπόν ότι ο αγγλοσαξονικός άξονας κλιμακώνει τις δικές του πιέσεις στο Βερολίνο, για να υπογραμμίσει την αίσθηση του κατεπείγοντος σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία.

Οι κυβερνήσεις σε Παρίσι και Ρώμη είναι αποφασισμένες εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης χρέους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν την Αθήνα και εν γένει την ευρωπαϊκή οικονομία.