O OHE ζήτησε «μία ακόμη ισχυρότερη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας» απέναντι στους πρόσφυγες, που πασχίζουν να ξεφύγουν από τη βία στη Συρία, αλλά και στις γείτονες χώρες που τους υποδέχονται.

«Η Ιορδανία καταβάλλει ένα πολύ βαρύ τίμημα για την γενναιοδωρία της και την αλληλεγγύη της. Εναπόκειται στην υπευθυνότητα της διεθνούς κοινότητας να λάβει υπ’ όψη της αυτό», τόνισε στους δημοσιογράφους, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την επίσκεψή του στο Αμμάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το βασίλειο της Ιορδανίας «έχει ανάγκη από την αλληλεγγύη προκειμένου να αντιμετωπίσει τούτην την τραγική πρόκληση».

«Ο Λίβανος κι η Τουρκία υφίστανται εξίσου μία σοβαρή επίπτωση από αυτήν την πλημμυρίδα (των προσφύγων) στην οικονομία και της κοινωνίας τους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι αρχές της Ιορδανίας εκτιμούσαν στα τέλη Μαΐου σε 120.000 τους Σύρους που έχουν καταφύγει στη χώρα από την έναρξη της εξέγερσης στη χώρα τον Μάρτιο του 2011. Σε 23.942 υπολογίζονται οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία, σε 22.000 οι αντίστοιχοι που κατέφυγαν στον Λίβανο και 3.129 στο Ιράκ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.