Τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου αφιερωμένου στους Βόσνιους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο μέτωπο Ιζόνσο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έκαναν ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ και ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην εξασθένηση της Αυστρο-Ουγγρικής μοναρχίας, αλλά οι Βόσνιοι στρατιώτες πολέμησαν με θάρρος, ανέφερε ο Ιζετμπέγκοβιτς.

Ο Τουρκ τόνισε ότι το μνημείο δεν δοξάζει την ιδέα του ηρωισμού και του στρατιωτικού θριάμβου, αλλά είναι «ένα μνημείο στην ανθρώπινη ζωή και στην τραγωδία του θανάτου».

Ο σλοβένος πρόεδρος αναφέρθηκε στην επικείμενη επέτειο της έναρξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τονίζοντας ότι θα είναι μία ευκαιρία για τους πολιτικούς να ανατρέξουν στον 20ο αιώνα και να σκεφτούν τρόπους να κάνουν καλύτερο τον 21ο αιώνα.

Οι κ.κ. Τουρκ και Ιζετμπέγκοβιτς υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξει «ένας αιώνας ειρήνης» μετά από «έναν αιώνα πολέμων», τον οποίο σηματοδότησαν οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι και ο πόλεμος στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Περισσότεροι από 250.000 Βόσνιοι στρατιώτες υπηρέτησαν στον Αυστρο-Ουγγρικό στρατό και περίπου 5.000 έχασαν τη ζωή τους στο έδαφος της σημερινής Σλοβενίας, σημείωσε ο Ιζετμπέγκοβιτς.

«Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος δηλητηρίασε τον 20ο αιώνα, έφερε το θάνατο, την ιδεολογία του ολοκληρωτισμού και μετέφερε τους σπόρους νέων πολέμων. Ελπίζω ότι το κεφάλαιο αυτό της ιστορίας έχει κλείσει» τόνισε ο πρόεδρος της Σλοβενίας.

Μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτέχνησε ο Σλοβένος γλύπτης βοσνιακής καταγωγής, Μίρσαντ Μπέγκιτς, οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν ένα μικρό κοιμητήριο του B’ Παγκοσμίου Πολέμου στο αλπικό χωριό.