Μια αποβάθρα που είχε παρασυρθεί από τα τεράστια σεισμικά κύματα στην Ιαπωνία πέρυσι ξεβράστηκε 15 μήνες αργότερα σε μια παραλία στην πολιτεία Όρεγκον, όπου οι αρχές εξετάζουν το πώς θα την απομακρύνουν.

«Αυτό είναι το πρώτο αντικείμενο που ξεβράστηκε και ήταν τόσο μοναδικό που επιβεβαιώσαμε ότι ήταν πράγματι από το τσουνάμι», δήλωσε ο Κρις Χέιβελ, εκπρόσωπος μιας αρμόδιας υπηρεσίας. Το ιαπωνικό προξενείο επιβεβαίωσε ότι η αποβάθρα προερχόταν από τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με Ιάπωνες αξιωματούχους, η αποβάθρα προήλθε από το λιμάνι Μισάουα, στην περιοχή Αομόρι.

Οι αρχές στο Όρεγκον και άλλες πολιτείες της δυτικής ακτής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι προσπαθούν να συντονίσουν τον καθαρισμό των συντριμμιών. Η Ιαπωνία εκτιμά ότι 1,5 εκατ. τόννοι συντριμμιών ενδεχομένως πλέουν ακόμη στον Ειρηνικό.

Η αποβάθρα 20 μέτρων, φτιαγμένη από τσιμέντο και μέταλλο, έχει μια μικρή πλάκα με μια επιγραφή στο ιαπωνικό αλφάβητο. Ξεβράστηκε νωρίς την Τρίτη το πρωί στην γραφική παραλία Αγκέιτ, βόρεια του Νιούπορτ, 177 χλμ. νοτιοδυτικά του Πόρτλαντ. Οι αρχές θα την απομακρύνουν, αν και δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα επωμιστεί το κόστος.

Η αποβάθρα ελέγχθηκε και βρέθηκε ότι δεν έχει επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας.

Ο σεισμός της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 16.000 ανθρώπους, ενώ 3.000 εξακολουθούν να αγνοούνται ως και σήμερα στο νησί Χονσού. Πάνω από 5 εκατ. τόννοι συντρίμμια παρασύρθηκαν στη θάλασσα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους βυθίστηκε. Από μπάλες ποδοσφαίρου και παιγνίδια ως υλικά κατασκευών έπλευσαν ως τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Οι αρχές ανησυχούν για πιθανή μόλυνση, το ενδεχόμενο ζώα να τραφούν με επικίνδυνες τοξίνες ή να υπάρξει “εισβολή” ειδών που δεν υπάρχουν στο τοπικό οικοσύστημα.