Σε δημοπρασία τα παλαιότερα μπουκάλια κρασί παγκοσμίως

Διατηρήθηκαν επί 200 και πλέον χρόνια από τους απογόνους του σε υπόγειο κελάρι


ΚΟΣΜΟΣ
14:04
23/05/2018
Σε δημοπρασία τα παλαιότερα μπουκάλια κρασί παγκοσμίως
loading

Οκτώ γενιές διαφύλαξαν τα τρία μπουκάλια κρασί που θα βγουν το Σάββατο σε δημοπρασία στο Λον-λε-Σονιέ στην ανατολική Γαλλία.

Ίσως είναι τα παλαιότερα που υπάρχουν παγκοσμίως.

Οι φιάλες, τύπου «Βουργουνδίας», δηλαδή με πλατιά βάση και λεπτό λαιμό, περιέχουν «vin jaune» (κίτρινο κρασί), ποικιλία λευκού οίνου, παραγωγής του αμπελουργού Ανατουάλ Βερσέλ (1725-1786) στην περιοχή Αρμπουά.

Διατηρήθηκαν επί 200 και πλέον χρόνια από τους απογόνους του σε υπόγειο κελάρι, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα κρασιά, που προέρχονται από αμπέλι που κλαδεύτηκε επί Λουδοβίκου 15ου και τρυγήθηκε επί Λουδοβίκου 16ου, «είναι οι παλαιότερες φιάλες κρασιού παγκοσμίως σε κυκλοφορία», όπως δηλώνει η Μπριζίτ Φενό του οίκου Jura Encheres, υπεύθυνη για τη δημοπρασία.

Δύο μπουκάλια του ίδιου κρασιού είχαν πουληθεί το 2011 έναντι 57.000 ευρώ και το 2012 αντί 46.000 ελβετικών φράγκων (38.300 ευρώ).

«Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι έχουμε τρεις φιάλες εκείνης της χρονιάς και εκείνης της ποιότητας» δηλώνει ο Φιλίπ Ετιεβάν, διευθύνων σύμβουλος της Jura Encheres.

Το 1994 είχε οργανωθεί δοκιμή του ίδιου κίτρινου κρασιού από 24 επαγγελματίες του κρασιού. Με χρώμα κεχριμπαριού και γεύση «καρυδιού, μπαχαρικών, κάρι, κανέλας, βανίλιας και ξηρών καρπών», το κρασί είχε βαθμολογηθεί 9,4 στα 10 από τους δοκιμαστές, οι οποίοι είπαν στο τέλος: «Να ξαναδοκιμαστεί σε 100 χρόνια».

Συνολικά 102 φιάλες με κρασιά από την περιοχή θα βγουν στο σφυρί το Σάββατο. Εκτός από τα πολύτιμες φιάλες του Vin Jaune, ένα λευκό κρασί του Αρμπουά του 1811 θα προταθεί σε οινολάτρεις και συλλέκτες.

(φωτογραφία αρχείου)

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει