Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε σε δικαστήριο της Τρίπολης η πρώτη δίκη υψηλόβαθμου πρώην αξιωματούχου μετά την πτώση του Καντάφι.

Ο Μπούζιντ Ντόρντα κατηγορείται ότι διέταξε τα μέλη των υπηρεσιών εξωτερικής ασφάλειας να σκοτώσουν διαδηλωτές και να χρησιμοποιήσουν πραγματικά πυρά εναντίον τους. Ο ίδιος δήλωσε αθώος και για τις έξι κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν σήμερα.

«Αρνούμαι τις κατηγορίες που είναι αντίθετες με όσα επιτέλεσα την περίοδο των γεγονότων», δήλωσε αναφερόμενος στη λιβυκή εξέγερση που ξέσπασε στα μέσα Φεβρουαρίου 2011.

Ο Ντόρντα κατηγορείται επίσης ότι δημιούργησε μια ένοπλη ομάδα αποτελούμενη από μέλη της φυλής του «με στόχο να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο και να επιτεθεί εναντίον περιοχών στη δυτική Λιβύη», αλλά και ότι «καταχράστηκε την εξουσία του» φυλακίζοντας και δολοφονώντας διαδηλωτές.

Ο πρώην αξιωματούχος έφτασε στο δικαστήριο με πατερίτσες, καθώς, σύμφωνα με πηγές, έσπασε τον γοφό του όταν προσπάθησε να πηδήξει από ένα παράθυρο για να δραπετεύσει από τη φυλακή όπου κρατείται.

Η δίκη του, που πήρε αναβολή για τις 26 Ιουνίου, γίνεται στον ίδιο χώρο όπου κρατείται, σε μια στρατιωτική ακαδημία στην Τρίπολη η οποία χρησιμοποιείται από το νέο καθεστώς για τη διεξαγωγή των δικών των πρώην αξιωματούχων του Καντάφι.

Πρώην πρωθυπουργός επί καθεστώτος Καντάφι, ο Ντόρντα αντικατέστησε το 2009 τον Μούσα Κούσα στη διοίκηση των υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού. Έχει επίσης διατελέσει εκπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ επί δέκα περίπου χρόνια.