Με την κατηγορία της παράνομης κατοχής εγγράφων αρχηγού κράτους συνελήφθη ο μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ’, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ακόμη και 30 ετών και παραμένει φρουρούμενος σε «ασφαλή αίθουσα» του Βατικανού, καθώς στο κρατίδιο δεν υπάρχουν κρατητήρια.

Ο 46χρονος μπάτλερ συνελήφθη το Σάββατο για την υπόθεση διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων, ακόμη και επιστολών του Πάπα, αλλά οι αστυνομικές αρχές θεωρούν πως υπάρχει μεγάλος αριθμός συνεργών του στην υπόθεση που ίσως να φτάνει τους 20. Το κίνητρο πάντως παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στο Βατικανό, καθώς επρόκειτο για ένα πρόσωπο πολύ κοντινό στον Ποντίφικα.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della sera κάνει λόγο για ένα «Vaticanleaks» στα χνάρια του Wikileaks. Στη σύλληψη του Πάολο Γκαμπριέλε προχώρησε η Αστυνομία καθ΄ υπόδειξη των καρδιναλίων Σαλβατόρε Ντε Τζιόρτζι, Γιού λιαν Χέραντς και Γιόζεφ Τόμκο, στους οποίους είχε ανατεθεί να διερευνήσουν την υπόθεση των διαρροών.

Ο μπάτλερ, μάλιστα, ήταν από τα πιο κοντινά πρόσωπα του Πάπα, αφού, σχεδόν σε μόνιμη βάση, του σέρβιρε και το φαγητό, όπως αναφέρει η κρατική ιταλική τηλεόραση Rai.

Η υπόθεση που έχει κλονίσει για ακόμη μία φορά την εικόνα του Βατικανού πιθανότατα να συνδέεται με ένα υπόγειο πόλεμο εξουσίας.

Απόλυτα συνδεδεμένη φέρεται να είναι και η απομάκρυνση του υπεύθυνου της τράπεζας συμφερόντων της Αγίας Εδρας, Ior, Εττορε Γκόττι Τεντέσκι.

Ο συγκεκριμένος τραπεζίτης είχε καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αυξηθεί η διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές του Ior.

«Κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν το Βατικανό, ως το βασίλειο του κακού, αλλά δεν θα τα καταφέρουν», δηλώνουν, στο μεταξύ, καθολικοί υψηλόβαθμοι κληρικοί, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Χιλιάδες πιστοί, τέλος, συνέρρευσαν, σήμερα, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, προς τον Πάπα Βενέδικτο τον Δέκατο Εκτο.