Την εκλογή του εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς στην προεδρία της Σερβίας χαιρετίζουν ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, βλέποντας σ’ αυτή «ένα πολύ καθαρό σήμα» υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πολιτικής του Βελιγραδίου.

«Στη διάρκεια αυτών των εκλογών, ο σερβικός λαός έδωσε ένα πολύ καθαρό σήμα υποστήριξης στη συνέχιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της κυβέρνησης», αναφέρουν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι δεν έκρυβαν την προτίμησή τους προς τον απερχόμενο φιλοευρωπαίοι πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, κάλεσαν τον Νίκολιτς να συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική του προκατόχου του ώστε να καταστεί δυνατό να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ε.Ε.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας είναι πολύ συγκεκριμένη», υπογράμμισαν οι Βαν Ρόμπαϊ και Μπαρόζο καλώντας να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και ο διάλογος με το Κόσοβο «ώστε να υπάρξει μια ορατή και διαρκής βελτίωση των σχέσεων» ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Και οι δύο δήλωσαν έτοιμοι για μια καρποφόρα συνεργασία με το νέο πρόεδρο.