Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας «ανέλαβε προσωπικά την εθνοκάθαρση στη Βοσνία», διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Ντέρμοτ Γκρουμ κατά την έναρξη της δίκης του Ράτκο Μλάντιτς.

«Η κατηγορούσα αρχή θα παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το χέρι του στρατηγού Μλάντιτς βρίσκεται πίσω από κάθε ένα από τα εγκλήματα αυτά», είπε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Καθισμένος πίσω από τον συνήγορό του, ο Ράτκο Μλάντιτς, ντυμένος με ένα σκούρο κοστούμι, χειροκρότησε την είσοδο των δικαστών. Η ανάγνωση του κατηγορητηρίου θα διαρκέσει έξι ώρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Η διαδικασία θα συνεχισθεί στις 29 Μαΐου με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα μίας δίκης που εκτιμάται ότι μπορεί να διαρκέσει τρία χρόνια.

Ο Μλάντιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) που προκάλεσε τον θάνατο 100.000 ανθρώπων και την εκδίωξη 2,2 εκατομμυρίων από τα σπίτια τους.

Στο επίκεντρο των κατηγοριών η σφαγή της Σρεμπρένιτσας κατά την οποία 8.000 άνδρες και παιδιά σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, στη μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είκοσι χήρες και μητέρες παιδιών που σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα έχουν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.