Προσωπικά ανέλαβε την επιχείρηση της εθνοκάθαρσης στη Βοσνία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο στρατιωτικός διοικητής των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, κατά την έναρξη της δίκης του στη Χάγη.

Ο 70χρονος σήμερα Ράτκο Μλάντιτς «ανέλαβε προσωπικά την εθνοκάθαρση στη Βοσνία. Συμμετείχε πλήρως σε μία εγκληματική επιχείρηση που βρισκόταν σε εξέλιξη», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Ντέρμοτ Γκρουμ.

Χρησιμοποιώντας ως στοιχεία προπολεμικούς και μεταπολεμικούς δημογραφικούς χάρτες ο Ντέρμοτ Γκρουμ περιέγραψε πώς μεγάλος αριθμός πολυεθνικών ή μουσουλμανικής πλειοψηφίας κοινοτήτων έγιναν αμιγώς σερβικές μετά την επιχείρηση εθνοκάθαρσης, της οποίας περιέγραψε τους στρατηγικούς στόχους.

Καθισμένος πίσω από τον συνήγορό του, ο κατηγορούμενος, επονομάζόμνεος μεταξύ άλλων και «χασάπης», απευθύνθηκε προς τις χήρες και μητέρες των θυμάτων του στη Σρεμπρένιτσα, οι οποίες βρίσκονταν το ακροατήριο, κάνοντας μία προκλητική χειρονομία προς το μέρος τους: έφερε το δάχτυλο στο λαιμό του, την κίνηση που σημαίνει «μαχαίρωμα».

Την κίνηση επιβεβαίωσε δημοσιογράφος της δημόσιας βοσνιακής τηλεόρασης FTV που βρισκόταν στην αίθουσα, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου περιορίσθηκε να δηλώσει ότι υπήρξε κάποια επικοινωνία ανάμεσα στον κατηγορούμενο και άτομα του ακροατηρίου, ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αλφόνς Οριε ανακάλεσε στην τάξη τον Μλάντιτς.

Ο Ράτκο Μλάντιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) που προκάλεσε τον θάνατο 100.000 ανθρώπων και την εκδίωξη 2,2 εκατομμυρίων από τις εστίες τους.

Στο επίκεντρο των κατηγοριών, η σφαγή της Σρεμπρένιτσα κατά την οποία 8.000 άνδρες και παιδιά σκοτώθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας, στην μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατηγορείται επίσης για τον ρόλο του στην πολιορκία του Σαράγεβο, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 10.000 άνθρωποι, καθώς και για τη σύλληψη ομήρων 200 στρατιωτών και παρατηρητών του ΝΑΤΟ το 1995.