Το μεγαλύτερο θωρηκτό των ναζί συνεχίζει να προβληματίζει τη Νορβηγία

Το γερμανικό «κτήνος» και οι επιπτώσεις του που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα


ΚΟΣΜΟΣ
20:51
17/04/2018
Το μεγαλύτερο θωρηκτό των ναζί συνεχίζει να προβληματίζει τη Νορβηγία
loading

Το «Τίρπιτζ» ήταν το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του Γ’ Ράιχ, το ίδιο το καμάρι του Χίτλερ και ένα αγκάθι στα πλευρά των Συμμάχων κατά τον Β’ Παγκόσμιο.

Ακόμα και μετά την περιβόητη βύθισή του όμως στα ανοιχτά της Νορβηγίας από τη βρετανική Πολεμική Αεροπορία το 1944, το διαβόητο θωρηκτό συνεχίζει να μαστίζει τη Νορβηγία. Τα δάση της Νορβηγίας, συγκεκριμένα.

Καθώς ήταν ο μεγαλύτερος στόχος των Βρετανών, το θωρηκτό παρέμενε για το μεγαλύτερο μέρος της σύντομης ζωής του κρυμμένο στα φιόρδ της βόρειας Νορβηγίας, μέσα σε ένα πυκνό σύννεφο τεχνητής ομίχλης, την οποία έφτιαχναν οι Γερμανοί με τη βοήθεια οξέων θείου και χλωρίου.

Μια νέα μελέτη κατέληξε πρόσφατα πως αυτή η χημική ομίχλη είναι ακόμα αισθητή στα κωνοφόρα της Νορβηγίας, καθώς οι δακτύλιοι των κορμών των πεύκων φέρουν εντός τους όλη την πολεμική ιστορία της περιοχής.

jfhido1

«Η ιστορία είναι στους δακτυλίους των δέντρων», δήλωσε η επιστήμονας Claudia Hartl στο πρακτορείο AFP, «πήγαμε στο εργαστήριο και μετρήσαμε τους δακτυλίους των δέντρων και είδαμε πως ήταν πολύ στενοί, και σε κάποιες περιπτώσεις έλειπαν εντελώς, από το 1945».

«Πολεμική δενδροχρονολόγηση» αποκαλούν τη μέθοδό τους, μια έρευνα του ανθρώπινου πολέμου μέσα από τα δέντρα δηλαδή. Ακόμα και 9 χρόνια μετά τον πόλεμο, πολλά δέντρα δεν είχαν μεγαλώσει καθόλου. Το «Τίρπιτζ» ταλαιπώρησε πολύ τα νορβηγικά δάση για τουλάχιστον 30 χρόνια μετά το 1944, ενώ οι επιπτώσεις του είναι ακόμα εμφανείς στις παραξενιές που παρουσιάζουν τα πεύκα και οι φτέρες…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει