Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σήμερα ότι συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων σε δείπνο, στις 16 Απριλίου, δεν θα σηματοδοτήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Ακιντζί είπε ότι η συνάντηση αφορά την αναζήτηση προθέσεων, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος της συνάντησης είναι, μέσα από τον διάλογο, να ξεπεραστεί η δυσκολία που έχει δημιουργηθεί, από τη μη πραγματοποίηση συναντήσεων τους τελευταίους 10 μήνες.

Ο Μουσταφά Ακκιντζί επανέλαβε ότι δεν πρέπει να τίθενται προϋποθέσεις πριν από την συνάντηση, ούτε να γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης ή υποβάθμισης της σημασίας της.

«Η κατάσταση, βρίσκεται σε κομβικό σημείο και θα πρέπει να διαφανεί εάν οι δύο πλευρές θα κινηθούν μαζί ή θα πάρουν χωριστούς δρόμους», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων αλλά όχι την αριθμητική, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι ποτέ δεν ζήτησε αριθμητική ισότητα σε κάθε επίπεδο των ομοσπονδιακών θεσμών.