Αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία των σιδηροδρόμων σήμερα στη Γαλλία, μετά το χάος λόγω των κινητοποιήσεων των σιδηροδρομικών, οι οποίες ωστόσο επαναλαμβάνονται το βράδυ του Σαββάτου και θα διαρκέσουν έως το πρωί της Τρίτης.

Οι συρμοί κυκλοφορούν σήμερα με μόνο λίγα τοπικά προβλήματα, μετά τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στις πρώτες δύο ημέρες απεργίας κατά της μεταρρύθμισης της δημόσιας επιχείρησης των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF. Η διήμερη απεργία δεν ήταν παρά το πρώτο επεισόδιο της κινητοποίησης, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπονται δύο ημέρες απεργίας κάθε πέντε ημέρες για συνολική περίοδο τριών μηνών.

Τα συνδικάτα της SNCF, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, διαμαρτύρονται κατά της μεταρρύθμισης στους σιδηροδρόμους, που αποτελεί μέρος του προγράμματος μεταρρυθμίσεων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Έχει κυρίως στόχο την κατάργηση του καθεστώτος των σιδηροδρομικών κατά την πρόσληψή τους, το οποίο εγγυάται ισόβια απασχόληση. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η μεταρρύθμιση αυτή «έχει στόχο να καταστρέψει τη δημόσια υπηρεσία» και να οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση.

Εντωμεταξύ, σήμερα το απόγευμα θα επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις στο γαλλικό υπουργείο Μεταφορών με τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών, αναφορικά με το άνοιγμα στον ανταγωνισμό, την οργάνωση και το χρέος του SNCF, που υπερβαίνει τα 50 δισ. ευρώ.Όπως υπολογίζεται, η εταιρεία κοστίζει ένα δισεκατομμύριο κάθε χρόνο.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ έχει δηλώσει πως είναι «ανοικτός» στο ενδεχόμενο να αναλάβει το κράτος ένα μέρος του χρέους αυτού, όμως «σε αντάλλαγμα» θέλει «δεσμεύσεις εξαιρετικά σαφείς, εξαιρετικά σταθερές, που θα μεταμορφώσουν τη λειτουργία της επιχείρησης».

Ο επικεφαλής του CGT, του μεγαλύτερου γαλλικού συνδικάτου, Φιλίπ Μαρτινέ έκανε λόγο για εκβιασμό. «Μας λένε, δεχθείτε αυτό που σας προτείνουμε και θα μιλήσουμε μετά για το χρέος, είναι πραγματικά σκανδαλώδες».