Ο Άλαν Γκρος, Αμερικανός υπήκοος που έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για κατασκοπεία στην Κούβα, αποκάλεσε την μεταχείρισή του από τις αρχές «αισχρή», και απαίτησε να του επιτραπεί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να δει την ασθενή 90χρονη μητέρα του, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη φυλάκισή του πριν από δύο χρόνια.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Γκρος είπε πως ο Ραούλ Κάστρο «κάνει μερικά πολύ θαρραλέα πράγματα» και είναι «ένας πολύ πραγματιστής άνθρωπος που αναγνωρίζει την ανάγκη για μεγέθυνση και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα».

Ο Γκρος, εργαζόμενος σε οργανώσεις αρωγής, συνελήφθη στην Αβάνα τον Δεκέμβριο του 2009 ενώ εργαζόταν για ένα πρόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών, με μυστική χρηματοδότηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών– με στόχο την προώθηση πολιτικών αλλαγών στην Κούβα διαμέσου της αύξησης της πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών. Η Αβάνα θεωρεί τα προγράμματα του είδους μέρος της μακρόχρονης προσπάθειας της Ουάσινγκτον να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας που εγκαθιδρύθηκε μετά την επανάσταση της δεκαετίας του 1950.

Η υπόθεση συνέβαλε στο πάγωμα των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας, οι οποίες είχαν εκφραστεί ελπίδες ότι θα βελτιώνονταν μετά την ανάδειξη του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία.

Τον Μάρτιο, ο δικηγόρος του Γκρος είχε δώσει στην δημοσιότητα μια επιστολή που εστάλη στις κουβανικές αρχές με το αίτημα να του επιτραπεί να μεταβεί στις έδαφος των ΗΠΑ για να δει την μητέρα του, που διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο και στους δύο πνεύμονες λίγο μετά τη σύλληψή του. Ο Γκρος είπε ότι δεν έχει λάβει απάντηση ως σήμερα.

«Νομίζω ότι αυτό είναι αισχρό», είπε. «Το παίρνω πολύ προσωπικά. Θα επέστρεφα στην Κούβα εάν με άφηναν να επισκεφτώ την μητέρα μου πριν να πεθάνει», πρόσθεσε ο 63χρονος Αμερικανός, μιλώντας από ένα νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, φρουρούμενος, στην Αβάνα.