Στην Μπολόνια διαδήλωσαν οι χήρες πολλών Ιταλών που έθεσαν τέλος στην ζωή τους, εξαιτίας της απελπισίας στην οποία τους οδήγησε η οικονομική κρίση.

Κρατώντας άσπρες σημαίες στο χέρι οι συμμετέχοντες διαδήλωσαν καταθέτοντας στεφάνι εκεί που αυτοπυρπολήθηκε ο βιοτέχνης Τζουσέπε Καμπανιέλο. Το λευκό χρώμα στην Ιταλία συμβολίζει τον πόνο για τον άδικο χαμό μιας ζωής.

Στην «πρώτη γραμμή» η Τιστιάνα Μαρόνε, χήρα του Καμπανιέλο, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε στις 28 Μαρτίου έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας είσπραξης φόρων στην Μπολόνια.

«Τα άτομα αυτά, αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν διότι τα αναγκάζουν. Δεν πρόκειται για τρελούς, για ανθρώπους με κατάθλιψη ή σε έξαρση. Μιλάμε για απελπισμένους πολίτες, που έχουν απλώς καταλάβει ποία είναι η κατάσταση. Το κράτος πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα», δήλωσε η Μαρόνε.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών έγινε δεκτή από τον διευθυντή της υπηρεσίας είσπραξης φόρων. «Δεν λέμε ότι οι φόροι δεν πρέπει να πληρώνονται. Ζητούμε, όμως, κατ’ αρχήν μια πιο ανθρώπινη σχέση με τα γραφεία και τις υπηρεσίες φοροεισπράξεων», τόνισε η Ελιζαμπέτα Μπιάνκι, κόρη ενός επιχειρηματία της πόλης Μπολόνια που οργάνωσε την σημερινή κινητοποίηση.

Στο μεταξύ, πριν λίγο, το ιταλικό υπουργείο οικονομικών έκανε γνωστό ότι πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή δυο δισεκατομμυρίων ευρώ στους φορολογούμενους. Πρόκειται για οφειλόμενες «επιστροφές» του φόρου προστιθέμενης αξίας.