Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Αντρέϊ Κλεπάτς, το κόστος από την άνευ προηγουμένου ξηρασία που πλήττει τη Ρωσία εδώ και πολλούς μήνες θα ανέλθει σε 0,7-0,8% του ΑΕΠ της χώρας για το 2010.

«Η ξηρασία θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ 0,4-0,5% και συνολικά 0,7-08%, αν όχι περισσότερο», δήλωσε ο Κλεπάτς.

Για όλο το έτος, η πρόγνωση για την οικονομική ανάπτυξη παραμένει η ίδια, με αύξηση 4% του ΑΕΠ, σημείωσε εξάλλου ο Ρώσος αξιωματούχος, τις δηλώσεις του οποίου επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Κλεπάτς είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρούσε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη. Ωστόσο τα σχέδια αυτά ανατράπηκαν λόγω της σημαντικής ξηρασίας που πλήττει τη χώρα από τον Απρίλιο, η οποία έχει μάλιστα επιδεινωθεί εδώ και πολλές εβδομάδες από τον άνευ προηγουμένου καύσωνα.

Αυτή είναι σημειωτέον η πρώτη εκτίμηση, που κάνουν οι ρωσικές αρχές για τον αντίκτυπο της φυσικής αυτής καταστροφής στην οικονομία της χώρας, ενώ πολλοί ειδικοί είχαν ήδη προβλέψει ότι το κόστος της θα ανέλθει στο 1% του ρωσικού ΑΕΠ για το 2010.