Με την έγκριση και της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας πέρασε ο νόμος για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, αν και δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που ζητεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την κατασκευή του τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο νόμος πέρασε για ακόμα μια φορά στο παρά πέντε, καθώς εάν δεν εγκρίνονταν οι δαπάνες 1,3 τρισ. δολαρίων, το βράδυ θα έβαζαν λουκέτο οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Τα μέλη της Βουλής υιοθέτησαν το κείμενο με 256 ψήφους έναντι 167- με τα «όχι» να προέρχονται τόσο από συντηρητικούς όσο και από δημοκρατικούς. Στη συνέχεια ο νόμος πέρασε και από τη Γερουσία με 65 ψήφους έναντι 32.

Τώρα μένει ο νόμος να πάρει και την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως θα γίνει, παρά τα ελαττώματά του. «Είναι τέλειος; Όχι. Είναι ακριβώς αυτό που ζητούσαμε; Όχι» σχολίασε ο διευθυντής προϋπολογισμού Μικ Μαλβέινι.

Με τον νόμο αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή της έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Αυτός ο νόμος ξεκινά την κατασκευή του τείχους. Χρηματοδοτεί τον πόλεμό μας κατά των οπιοειδών. Επενδύει σε υποδομές. Χρηματοδοτεί τη σχολική ασφάλεια και την ψυχική υγεία» σχολίασε.

Ο νόμος πράγματι προβλέπει χρηματοδότηση για το τείχος, αλλά ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων, μακριά από 25 δισ. που ζητούσε ο Λευκός Οίκος.

Προβλέπει επίσης τη νομιμοποίηση της σφαγής άγριων αλόγων που περιπλανώνται στην αμερικανική Δύση ενώ την τελευταία στιγμή προστέθηκε και πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του συστήματος ελέγχου για τις πωλήσεις όπλων.

Με τον νόμο αυτόν εκτοξεύονται επίσης οι στρατιωτικές δαπάνες. Περισσότερο από το μισό των δαπανών της κυβέρνησης για το οικονομικό έτος 2018 (Οκτώβριος 2017 – Σεπτέμβριος 2018), δηλαδή 700 δισεκατομμύρια, θα αφιερωθούν στην Άμυνα, με δεκάδες δισεκατομμύρια επιπλέον πιστώσεις σε σχέση με το 2017 για την αγορά εξοπλισμών, και αύξηση 2,4% των αποδοχών των στρατιωτικών.

Οι παράτυποι μετανάστες, από την πλευρά τους, δεν πήραν τίποτε, κάτι που προκάλεσε τεράστια απογοήτευση αφού οι ελπίδες τους τροφοδοτούνταν επί μήνες από τα δύο κόμματα και τον Λευκό Οίκο.

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόζι έκανε λόγο για «τεράστια νίκη του αμερικανικού λαού».