Στις 12 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός , Μαρκ Ρούτε, στον απόηχο της παραίτησης της κυβέρνησης, τη Δευτέρα.

«Οριστικοποιήσαμε σήμερα την ημερομηνία των εκλογών για τις 12 Σεπτεμβρίου 2012», είπε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Χάγη μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Τώρα το λόγο έχουν οι ψηφοφόροι», πρόσθεσε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός είχε δηλώσει από την Τρίτη ότι τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα επιθυμούσαν τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Σεπτεμβρίου, όμως η ημερομήνια αυτή έπρεπε να εγκριθεί πρώτα από το υπουργικό συμβούλιο.

Την Δευτέρα ο Ρούτε υπέβαλε την παραίτησή του μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3%. Ήδη από το Σάββατο ο σύμμαχός του στο κοινοβούλιο, το ακροδεξιό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς, είχε αποχωρήσει από τις συνομιλίες καθώς δεν δεχόταν να εγκρίνει περικοπές ύψους 14,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επέτρεπαν –όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση– να περιοριστεί το έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ το 2013, από 4,7% που ήταν το 2011.