Τον πρίγκιπα και διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα υποδεχθεί αύριο στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή για να καταγγείλει το Ιράν και να τοποθετηθεί για τις σαρωτικές αλλαγές που συντελούνται στο σουνιτικό βασίλειο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο νέος ισχυρός άνδρας του Ριάντ- ο οποίος έχει τα μισά του χρόνια- θα προβάλλουν την εξαιρετική τους σχέση. Αναμένεται όμως να μιλήσουν και για τις βαθιές αλλαγές που έχουν καταγραφεί στη Σαουδική Αραβία από την τελευταία τους συνάντηση, δέκα μήνες πριν, όπως το ότι επετράπη στις γυναίκες να οδηγούν, η μάχη κατά της διαφθοράς, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Υεμένη, το μπρα ντε φερ με το Κατάρ.

Αφού ονομάστηκε πρίγκιπας διάδοχος τον Ιούνιο του 2017 από τον πατέρα του, τον βασιλιά Σαλμάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αρχικά παρουσίασε το «όραμα για το 2030», το οποίο συνίσταται στο να γίνει η σαουδαραβική οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο και, για να επιτευχθεί αυτό, στο να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις.

Το Ριάντ προβάλλει ιδιαίτερα την πρόθεσή του να επιταχύνει το πολιτικό πυρηνικό του πρόγραμμα. Σκοπός του είναι να κατασκευαστούν 16 αντιδραστήρες μέσα στα 20 επόμενα χρόνια, με κόστος περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας εντός των ορίων της κατασκευής τους, οι Σαουδάραβες προσπαθούν να βάλουν τους πιθανούς αναδόχους να ανταγωνιστούν μεταξύ τους, υπενθυμίζοντας στους Αμερικανούς συνομιλητές τους ότι η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία περιμένουν να αδράξουν την ευκαιρία να κλείσουν συμβάσεις.