Οργή στο Ευρωκοινοβούλιο για τον διορισμό στενού συνεργάτη του Γιούνκερ

Ο Σελμάιερ, δικηγόρος, εντάχθηκε στην Κομισιόν ως εκπρόσωπος το 2004 κι ανελίχθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία


ΚΟΣΜΟΣ
8:28
13/03/2018
Οργή στο Ευρωκοινοβούλιο για τον διορισμό στενού συνεργάτη του Γιούνκερ
9
loading

Την οργή τους για τον διορισμό του Μάρτιν Σελμάιερ, μέχρι πρότινος επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο κορυφαίο γραφειοκρατικό πόστο της Κομισιόν, εξέφρασαν τη Δευτέρα πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σελμάιερ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014, διορίστηκε στη στρατηγικής σημασίας θέση του Γενικού Γραμματέα της Κομισιόν τον περασμένο μήνα, με μια διαδικασία που αρκετοί δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν «αδιαφανή» και «πραξικοπηματική».

«Υπάρχει καλύτερος (τρόπος) να ρίξουμε νερό στον μύλο των ευρωσκεπτικιστών και να διαιωνίσουμε τον μύθο πως τα πράγματα γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες;», διερωτήθηκε η Φρανσουάζ Γκροστέτ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης παράταξης στο Ε.Κ., στην οποία ανήκουν τόσο ο Γιούνκερ, όσο και ο Σελμάιερ.

«Η Ευρώπη δεν ανήκει στους δημόσιους λειτουργούς, αλλά στους πολίτες της Ευρώπης - οι πρώτοι είναι εκεί για να υπηρετούν τους δεύτερους, όχι για να αποκομίζουν ίδιο όφελος ή να προωθούν τα δικά τους συμφέροντα. Ειλικρινά, αυτοπυροβοληθήκαμε στο πόδι», συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Σελμάιερ είχε κάνει αίτηση τον Ιανουάριο για την πλήρωση μιας θέσης αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, όπως κι άλλος ένας υποψήφιος, που αργότερα αποσύρθηκε. Ολοκλήρωσε τη διαδικασία αξιολόγησης και πέρασε από συνέντευξη που του πήρε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τους Ανθρώπινους Πόρους, Γκίντερ Έτινγκερ.

Μερικά λεπτά αφότου εγκρίθηκε ο διορισμός, ο Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι ο μέχρι εκείνη τη στιγμή Γενικός Γραμματέας Αλεξάντερ Ιταλιάνερ, 62 ετών, αποφάσισε να παραιτηθεί και ζήτησε καταλαμβάνοντάς τους εξαπίνης από τους Eπιτρόπους να εγκρίνουν τον διορισμό του 47χρονου Σελμάιερ κατευθείαν στο κορυφαίο αξίωμα της γραφειοκρατίας της Κομισιόν.

Στη διάρκεια του διαλόγου στο Ε.Κ., ο Έτινγκερ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε «τα πάντα όπως προβλέπεται». «Είναι ένας απόλυτα σωστός διορισμός, βάσει των κανονισμών», υποστήριξε. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, με βάση τους κανονισμούς για το προσωπικό της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει δικαίωμα να κάνει διορισμούς σε κορυφαία αξιώματα. «Αισθανόμαστε ότι ο Μάρτιν Σελμάιερ είναι 100% κατάλληλος για τη θέση στην οποία διορίστηκε» πρόσθεσε, καλώντας τους ευρωβουλευτές να δώσουν στον Σελμάιερ μια ευκαιρία και να τον κρίνουν με βάση τα αποτελέσματα της δουλειάς του. «Δεν πρέπει να μετατρέψουμε τον κ. Σελμάιερ σε κάποιου είδους τέρας», διότι «δεν είναι», συμπλήρωσε.

Η Σοφία ίντε Φελντ, της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Έτινγκερ, κατηγορώντας τον ότι αντιμετωπίζει τους ευρωβουλευτές σαν να είναι «ηλίθιοι».

«Ειλικρινά δεν έχω λόγια μπροστά στο θέαμα 28 ισχυρών πολιτικών που έχουν επιλεγεί για την πολιτική ηγεσία αυτής της ηπείρου αλλά τους σέρνει από τη μύτη ένας δημόσιος υπάλληλος», εξεμάνη η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής. «Αν οι Επίτροποι εκφοβίζονται τόσο εύκολα από έναν δημόσιο λειτουργό, αν κάνουν σαν αβοήθητα παιδάκια όταν πρέπει να πάρουν μια απροσδόκητη απόφαση για το προσωπικό, πώς να περιμένουμε ότι θα υψώσουν το ανάστημά τους και θα υπερασπιστούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα μπροστά στον Τραμπ, για παράδειγμα, σε περίπτωση εμπορικού πολέμου;», διερωτήθηκε.

Η Ίντε Φελντ κάλεσε την Κομισιόν να διορθώσει αυτό το «σοβαρό σφάλμα» και τόνισε πως ο σάλος που ξεσηκώθηκε «καταστρέφει όλη την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως υπερασπίστριας της ακεραιότητας και της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση».

O ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φαράζ, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Brexit, υποστήριξε από την πλευρά του πως η διαδικασία αποκάλυψε το πώς πραγματικά γίνονται τα πράγματα στην Ε.Ε.. Αποκάλυψε «τον νεποτισμό, την αδιαφανή διακυβέρνηση και την κατάχρηση των δημόσιων πόρων. Δόξα τω Θεώ που το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει», είπε.

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Ντένις Ντε Γιονγκ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά) έκρινε ότι «όλα βρωμάνε σε αυτόν τον διορισμό» και ότι «όλα έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες». Ο Ντε Γιονγκ είπε πως αισθάνεται σαν «να επιστρέψαμε στην εποχή της Επιτροπής (του Λουξεμβουργιανού Ζακ) Σαντέρ», που είχε παραιτηθεί το 1999 μετά τις καταγγελίες σε βάρος του για απάτη.

Στη εποχή Σαντέρ αναφέρθηκε και ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη: «Αν η Επιτροπή Γιούνκερ δεν προσέξει, θα έχει την ίδια τύχη», προειδοποίησε μέσω Twitter.

Πολλοί ευρωβουλευτές επέκριναν τον Γιούνκερ διότι δεν εμφανίστηκε ο ίδιος για να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να διενεργήσει σε βάθος έρευνα για τον διορισμό.

Ο Σελμάιερ, δικηγόρος, εντάχθηκε στην Κομισιόν ως εκπρόσωπος το 2004 κι ανελίχθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία, πριν γίνει διευθυντής του γραφείου του Γιούνκερ μία δεκαετία αργότερα. Ελάχιστοι έχουν αμφιβολίες ότι ο Γερμανός, που θεωρείται ιδιαίτερα ευφυής, πολιτικά οξυδερκής και εργάζεται σκληρά, θα τα πάει καλά στα καθήκοντά του. Αλλά ο Σελμάιερ είναι μια μορφή που διχάζει στις Βρυξέλλες, ειδικά εξαιτίας ορισμένων προκλητικών για αρκετούς μηνυμάτων που έχει αναρτήσει κατά καιρούς στο Twitter. Για πολλούς, είναι ο αρχιτέκτονας του μοντέλου διοίκησης του Γιούνκερ, από πάνω προς τα κάτω.

O διορισμός του προκάλεσε οργή σε εκείνους που θεωρούν ότι η Γερμανία, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κράτος μέλος της Ε.Ε., έχει αρχίσει να αποκτά δυσανάλογα μεγάλη ισχύ στις Βρυξέλλες. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι επικεφαλής είναι όλοι Γερμανοί.

Ο Σελμάιερ, αν ο διορισμός του δεν ακυρωθεί, θα παραμείνει στον θώκο για πολύ καιρό μετά το τέλος της θητείας του Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποχωρήσει το 2019, καθώς έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιδιώξει δεύτερη θητεία.

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, η Ιρλανδή Έμιλι Ο' Ράιλι, ανέφερε μέσω Twitter ότι έχει λάβει δύο διαμαρτυρίες για την προαγωγή του Μάρτιν Σελμάιερ και «τις αναλύει», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Stateless

  Η ΕΕ έχει πάρα πολλά προβλήματα ακόμα και χρειάζεται πολύ δρόμο και αγώνα.ώστε να γίνει όπως την ονειρεύομαι.
  Το πρώτο βήμα πάντως για να ενωθεί περισσότερο, εγινε.
  Φεύγει το μεγαλύτερο αγκάθι της.
  Η Βρετανία.

  1. avatar christos1

   Όλη η Ευρώπη θέλει να φύγει εκτός από του Γερμανούς φυσικά, ξυπνά

 2. avatar Γιωτόπουλος!

  ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ! ΕΔΩ ΣΤΟ ΤΣΙΠΡΑΝΙΣΤΑΝ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΟΙ, ΑΔΕΡΦΙΑ -ΞΑΔΕΡΦΙΑ -ΘΕΙΟΙ -ΘΕΙΕΣ- ΑΝΗΨΙΑ- ΕΓΓΟΝΙΑ. ΟΛΗ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ(ελεος λεμε) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΣ ΓΙΝΙΝΤΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΕΝΟΥ! ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΠΟΛΑΚΗ-ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ Κ.Τ.Λ. ΘΑΡΘΕΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΞΕΓΕΛΑΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΙ ΕΜΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!!!

 3. avatar Social Distortion

  Το ειχε πει ο ανθρωπος οτι νιωθει μισος Ελληνας!

 4. avatar christos1

  Ευρωπαικη Ενωση ισον Δικτατορια! Οποιοι δεν το καταλαβαινουν δεν είναι δημοκρατες η εχουν μυαλο κουκουτσι να μη λεμε ονόματα (stateless)

  1. avatar Stateless

   Οι υποστηρικτές της μοναρχιας μιλάνε για δημοκρατία!!!!!
   Ζήσαμε να τα ακούσουμε.
   Και για τη May ισχύει αυτό αφού οι θέσεις μου είναι ίδιες με τις δικές της.
   Άρα κουκούτσι μυαλό η May και πιο κουκούτσι οι ψηφοφόροι της, αφού ως γνωστόν αν υπάρχει κάποιος πιο ηλιθιος από έναν πολιτικό, αυτός είναι ο ψηφοφόρος του

   1. avatar christos1

    Επίσης ως συνήθως δεν είσαι ενημερωμένος και μόνο που λες ότι οι θέσεις σου είναι οι ίδιες σαν της Μέι, επειδή ψήφισε remain.

   2. avatar christos1

    Η Μέι είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, αυτός ο Γερμανός βγήκε επειδή είναι κολλητός του μπεκρή του φίλου σου, σε άλλη δημοκρατική χώρα η ένωση χωρών αυτό θα ήταν μεγάλο σκάνδαλο, όχι στη μπανανία που λέγεται ΕΕ...

  2. avatar Errr

   Η Ε.Ε. είναι ένα τσίρκο, μία οικονομική ένωση προς όφελος της Γερμανίας, ένας διεφθαρμένος και ελιτίστικος οργανισμός, χωρίς ανεξάρτητη πολιτική έναντι των ΗΠΑ. Στην ουσία είναι σε όλα τα θέματα πλην των οικονομικών τσιράκι των ΗΠΑ. Έχει αντιδημοκρατική δομή και θεσμούς που μόνο εικονικά λειτουργούν χάριν των συμφερόντων των πολιτών της.
   Ο Stateless είναι ένα παιδαρέλι χωρίς ιδιαίτερη ευστροφία που προπαγανδίζει (ίσως και έναντι αμοιβής) αμερικανικές κατά κανόνα θέσεις, οπότε άφησέ τον στην (κακο) μοίρα του

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει