Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προηγείται με ελαφρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, όμως ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ κερδίζει έδαφος στις κατηγορίες που άπτονται των οικονομικών ζητημάτων, όπως προκύπτει από σφυγμομέτρηση του Πανεπιστημίου Κουίνιπιακ η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Η δημοσκόπηση δίνει στον Ομπάμα ένα προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, με 46% έναντι 42% του Ρόμνεϊ.

Ωστόσο, ο Ρόμνεϊ, πρώην επιχειρηματίας και κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, επικρατεί του Ομπάμα στο πεδίο της οικονομίας συνολικά, με 47% έναντι 43%, στην κατηγορία της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με 45% αντί 42%, στην αντιμετώπισης της ανόδου της τιμής των καυσίμων, με 44% έναντι 31%, αλλά και στο ζήτημα της μετανάστευσης, με 43% έναντι 39%.

Το 45% των ψηφοφόρων δηλώνει πως έχει θετική γνώμη για τον Ομπάμα, έναντι ενός 49% που διατείνεται το αντίθετο. Μολαταύτα, το 81% των ερωτηθέντων κρίνουν πως ο Ομπάμα είναι «ευχάριστος», έναντι 63% που σκέπτονται το ίδιο για τον Ρόμνεϊ.

«Ο Ομπάμα διατηρεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις γυναίκες και θεωρείται ως ο υποψήφιος με την μεγαλύτερη κατανόηση στις ανάγκες τους. Θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις έγνοιες του μέσου Αμερικανού», τονίζει ο Πίτερ Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων του Πανεπιστημίου.