Η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε σήμερα, ανέφερε ότι τα τρία τέταρτα των κατοίκων του πλανήτη ζουν με εισόδημα μικρότερο των 2 δολαρίων την ημέρα και δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό.

Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό, ο αριθμός των ανθρώπων αυτών ανέρχεται σε 2,5 δισ., οι οποίοι «συχνά χρειάζεται να προσφύγουν σε δανειστές που τους χρεώνουν συνήθως με υψηλά επιτόκια».

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που διεξήγε η εταιρεία Gallup σε δείγμα 150.000 ανθρώπων από 148 χώρες.

Η έκθεση αποφαίνεται πως στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες, περιλαμβανομένων εισοδημάτων κάθε ύψους, οι γυναίκες που έχουν τραπεζικό λογαριασμό αντιστοιχούν μόνον στο 37%, έναντι 46% των ανδρών. Επίσης προκύπτει πως το 80% των ερωτηθέντων διαθέτει έναν «άτυπο» λογαριασμό, όπως δόσεις σε κάποιον έμπορο, ή ένα χρέος σε κάποιον συγγενή.

«Ακόμη και για όσους έχουν έναν κανονικό τραπεζικό λογαριασμό, μόνο το 43% των ενηλίκων τον χρησιμοποιεί για αποταμίευση. Πάντως, το 61% των δικαιούχων ενός λογαριασμού σε όλον τον κόσμο, κάνουν χρήση αυτού για να λαμβάνουν πληρωμές από τον εργοδότη τους, το κράτος, ή εμβάσματα από μέλη της οικογένειάς τους που μένουν αλλού», τονίζει η Τράπεζα.

Η προσφορά τραπεζικών υπηρεσιών «μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους να πληρώσουν τα έξοδα φοίτησής τους, να αποταμιεύσουν προκειμένου να αποκτήσουν στέγη, ή για να ξεκινήσουν μία μικρή επιχείρηση, η οποία ενδεχομένως προσφέρει θέσεις εργασίας», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Τα στοιχεία που παρέθεσε χθες το ίδρυμα καταδεικνύουν επίσης πως «τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού των αναπτυσσομένων κρατών, και σχεδόν το 80% των κατοίκων στις ενδεέστερες χώρες του πλανήτη» στερούνται οποιασδήποτε «αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής».