Οι αρχές της Τουρκίας συνέλαβαν έναν απόστρατο στρατηγό και αρκετούς άλλους αξιωματικούς του στρατού, οι οποίοι φέρονται να είχαν εμπλοκή στο πραξικόπημα του 1997.

Οι συλλήψεις 12 αξιωματικών εν αποστρατεία και εν ενεργεία σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας σηματοδοτούν το δεύτερο γύρο συλλήψεων για το πραξικόπημα αυτό.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο υποστράτηγος Ερόλ Οζκασνάκ, που ως γενικός γραμματέας του γενικού Επιτελείου Στρατού ήταν τρίτος στην ιεραρχία την εποχή του πραξικοπήματος.

Η αστυνομία έκανε έφοδο στα σπίτια των αξιωματικών σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας, περιλαμβανομένης της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τεσσάρων εν ενεργεία και οκτώ εν αποστρατεία αξιωματικών του τουρκικού στρατού.

Στα 12 Απριλίου σε μια παρόμοια επιχείρηση της αστυνομίας είχαν συλληφθεί αρκετοί πρώην στρατηγοί, ανάμεσά τους και ο Τσεβίκ Μπιρ, που θεωρείται εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

Τα γεγονότα του 1997 χαρακτηρίζονται συχνά στην Τουρκία ως «μεταμοντέρνο πραξικόπημα», καθώς οι στρατηγοί εξεδίωξαν την κυβέρνηση χωρίς την επέμβαση του στρατού, ενώ δεν αντικατέστησαν την πολιτική διοίκηση από στρατιωτικό καθεστώς.

Οι νέες αυτές έρευνες εναντίον αξιωματικών γίνεται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του στρατού, που στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, όμως πλέον έχει δει τις εξουσίες του να περιορίζονται.