Στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ιταλία είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της Ευρώπης.

Στη γειτονική χώρα διαπιστώνεται ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο και από τις κάλπες ενδέχεται να προκύψει ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία για κανένα κόμμα, και με ενισχυμένα τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία στον Κεντροδεξιό Συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που εντάσσει στους κόλπους του ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις, ενώ να σημειωθεί ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αναδειχτεί πρωθυπουργός λόγω καταδίκης του για φορολογική απάτη. Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν τη 2η θέση στο ευρωσκεπτιστικό «Κίνημα των 5 Αστέρων», ενώ την 3η στον συνασπισμό της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, αδιευκρίνιστος παράγοντας είναι ο πολύ υψηλός αριθμός των αναποφάσιστων, αλλά και το ποσοστό της αποχής.

Τα μετεκλογικά σενάρια πάντως, δεν αποκλείουν ακόμη και μεγάλο συνασπισμό κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, με βάση το γερμανικό πρότυπο, υπέρ του οποίου έχουν ταχθεί πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 11 το βράδυ, οπότε και αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων, ενώ να σημειωθεί ότι εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο νέος εκλογικός νόμος, βάσει του οποίου τα 2/3 των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το 1/3 με πλειοψηφικό σύστημα.

Ο 65χρονος Αντόνιο Ταγιάνι, που εξέλεγη τον περασμένο χρόνο, στις 17 Ιανουαρίου 2017, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ο εκλεκτός του Μπερλουσκόνι.

Με καταγωγή από τη Ρώμη, απόφοιτος νομικής και πρώην δημοσιογράφος, ο Τάγιανι έχει ακροδεξιές καταβολές. Σε νεαρή ηλικία ήταν ηγέτης του Μοναρχικού Μετώπου Νεολαίας. Από τη δεκαετία του ’90 και μετά συνδέθηκε στενά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Φόρτσα Ιτάλια ως συντονιστής αρμόδιος για την Περιφέρεια της Ρώμης ενώ από το 1995 εκλέγεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Αποτελεί την επιλογή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την θέση του πρωθυπουργού εφόσον το κόμμα του επικρατήσει στις εκλογές.