Δύο στους τρεις Νορβηγούς πιστεύουν ότι τα ΜΜΕ της χώρας αφιερώνουν υπερβολικά εκτενή κάλυψη για τις περσινές επιθέσεις του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 77 ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

Το στοιχείο αυτό δίνεται στην δημοσιότητα μερικές ημέρες πριν αρχίσει η δίκη του Μπρέιβικ, που έχει ομολογήσει πως διέπραξε τις επιθέσεις, η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον των Μέσων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 68% των Νορβηγών οι οποίοι παρακολουθούν ηλεκτρονικά μέσα και αγοράζουν έντυπα θεωρούν ότι τα ΜΜΕ έκαναν υπερβολικά εκτενή κάλυψη των επιθέσεων της 22ας Ιουλίου, ενώ το 28% θεωρούν ότι η κάλυψη ήταν στο σωστό επίπεδο, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftenposten.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την 16η Φεβρουαρίου ως την 2α Μαρτίου σε δείγμα 1.400 πολιτών, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ήταν δημοσιογράφοι. Το ποσοστό σφάλματος είναι 3,5%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περίπου το 50% από τους 637 δημοσιογράφους οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά επίσης θεωρούν την κάλυψη υπερβολική.

Την έρευνα έκανε η εταιρεία Response Analyse ενόψει του επικείμενου συνεδρίου για το νορβηγικά μέσα ενημέρωσης στην Μπέργκεν, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Φρανκ Όορεμπροτ του Πανεπιστημίου της Μπέργκεν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας η οποία διεξήγαγε την έρευνα, δήλωσε πως τα ευρήματά της δείχνουν πως ο κόσμος θέλει να προχωρήσει και να αφήσει τα γεγονότα της 22ας Ιουλίου πίσω του.

Ο Περ Έντγκαρ Κόοκβολντ, γενικός γραμματέας της Νορβηγικής Ένωσης Τύπου, δήλωσε ότι η κάλυψη συνολικά ήταν κατάλληλη και απαραίτητη.

Στο μεταξύ η καθημερινή εφημερίδα Dagbladet (Όσλο) ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στους αναγνώστες της στο Διαδίκτυο την δυνατότητα να πηγαίνουν απευθείας σε σελίδες οι οποίες δεν θα περιέχουν καμιά αναφορά στον ΜπρΈιβικ για μια δοκιμαστική περίοδο 10 εβδομάδων, που αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα και να διαρκέσει ως τον Ιούνιο.

Ο αρχισυντάκτης της Dagbladet Άρνε Μάρκουσεν είπε ότι η εφημερίδα είχε πάρει αυτή την απόφαση πριν από αρκετό καιρό, λαμβάνοντας υπόψη τη θέαση σελίδων από τους επισκέπτες του ιστοτόπου της, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Η Aftenposten και το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 ανέφεραν ότι είχαν επίσης εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό αλλά επέλεξαν να μην προχωρήσουν λόγω της σημασίας της δίκης.

Στο μεταξύ παρότι έχασαν αδέλφια και φίλους, πολλοί επιζώντες της σφαγής στο νησί Οτόγια λένε ότι θέλουν ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ να έχει μια δίκαιη δίκη και να τύχει σωστής μεταχείρισης, είτε κριθεί ψυχασθενής και άρα ποινικά μη υπεύθυνος για τις πράξεις του, είτε όχι.