Ενώπιον του δικαστηρίου θα παρουσιαστεί ξανά σήμερα ο κατηγορούμενος για το μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου σε λύκειο της Φλόριντα, Νίκολας Κρουζ, την ώρα που φουντώνει η διαμάχη στις ΗΠΑ μεταξύ των υπέρμαχων και των αντίπαλων της οπλοκατοχής.

Ο 19χρονος σκόρπισε τον θάνατο, με 14 μαθητές και τρεις εκπαιδευτικούς στο σχολείου Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας του Πάρκλαντ, ένα πλούσιο προάστιο του Φορτ Λόντερντεϊλ, να πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες ενός ημιαυτόματου όπλου AR-15. Οι Αρχές καταγγέλλουν ότι ο δράστης αγόρασε το όπλο αυτό παράνομα, όταν ήταν 18 ετών.

Το μακελειό αυτό έχει προκαλέσει σοκ στην αμερικανική κοινωνία και έντονη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών στη χώρα, όπου πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι έχουν εμποδίσει στο παρελθόν προσπάθειες να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία περί οπλοκατοχής, εν μέρει εξαιτίας της ανησυχίας τους για αντίποινα από το ισχυρό λόμπι NRA, το οποίο στηρίζει οικονομικά το κόμμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των Αμερικανών να οπλοφορούν, δέχεται πιέσεις να δείξει ότι απαντά στις ανησυχίες της κοινής γνώμης μετά την πρόσφατη τραγωδία, χωρίς παράλληλα να αποξενώσει τους Ρεπουμπλικάνους, που είναι αντίθετοι στη θέσπιση περιορισμών στην οπλοκατοχή.

Χθες, Δευτέρα (26/02), ο Τραμπ συναντήθηκε με 35 κυβερνήτες και τους κάλεσε να αγνοήσουν τις πιέσεις του NRA. «Μην ανησυχείτε για το NRA. Είναι στο πλευρό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αν δεν είναι μαζί σας, πρέπει να τους πολεμάτε μία στο τόσο. Δεν πειράζει. Κάνουν αυτό που νομίζουν ότι είναι σωστό», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην έκκληση να οπλοφορούν οι εκπαιδευτικοί, αλλά και στην αυστηροποίηση των ελέγχων του ιστορικού όσων επιθυμούν να αγοράσουν όπλα, κάτι στο οποίο το NRA παραδοσιακά αντιτίθεται. Είναι επίσης αντίθετο στην αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά όπλων.

Χθες, ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι ο Τραμπ εξετάζει το ζήτημα, ενώ ο ίδιος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό στη διάρκεια της συνάντησής του με τους κυβερνήτες. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι πιστεύει πως η παρουσία ένοπλων εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατευθούν οι μαθητές και να αποθαρρυνθούν οι επίδοξοι δράστες επιθέσεων.

Ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον, Τζέι Ίσλι (δημοκρατικός), εξήγησε ωστόσο στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι εκπαιδευτικοί στην Πολιτεία του δεν επιθυμούν να οπλοφορούν. Αντίθετα ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ (ρεπουμπλικάνος), σημείωσε ότι περισσότερες από 100 σχολικές περιφέρειες στην πολιτεία του έχουν εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς και άλλα μέλη του σχολικού προσωπικού για να οπλοφορούν και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν επιθέσεις.

Η Φλόριντα σκοπεύει να επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να υπάρχει σημαντική παρουσία αστυνομικών σε κάθε δημόσιο σχολείο στην πολιτεία, τόνισε ο κυβερνήτης της Ρικ Σκοτ.

Ο Τραμπ επανέλαβε τις επικρίσεις που είχε διατυπώσει σε βάρος των αστυνομικών Αρχών του Πάρκλαντ, που δεν επενέβησαν ενώ ήταν σε εξέλιξη η επίθεση. Επίσης, είχε αποκαλέσει δειλό τον αστυνομικό που βρισκόταν σε υπηρεσία στο σχολείο. «Δεν πρόκειται ακριβώς για πρόσωπα που θα τους παρασημοφορούσαμε. Ο τρόπος που αντέδρασαν ήταν ειλικρινά αποκρουστικός», υπογράμμισε και κατόπιν συμπλήρωσε: «Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν είναι ντροπή».

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε μάλιστα ότι δεν θα δίσταζε να σπεύσει «ακόμα και χωρίς όπλο» στο λύκειο της Φλόριντα, προκειμένου να αποτρέψει την ένοπλη επίθεση. «Πιστεύω πραγματικά ότι θα επέστρεφα εκεί μέσα ακόμα και χωρίς όπλο και πιστεύω ότι η πλειονότητα των πολιτών θα αντιδρούσε ανάλογα», ανέφερε.

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι οι Αρχές πρέπει να διαχειρίζονται καλύτερα τις προειδοποιήσεις αναφορικά με ανθρώπους που επιδεικνύουν τάσεις βίας, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του 19χρονου δράστη που αιματοκύλισε το σχολείο της Φλόριντα.