Ένα βήμα προς την ισότητα χαρακτηρίστηκε η ανακοίνωση όσων ασχολούνται με τα καλλιστεία ότι μελετάται το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι κανονισμοί, ώστε να επιτρέπεται ακόμη και σε τρανσέξουαλ να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς ομορφιάς από τον επόμενο χρόνο.

Εκπρόσωποι από τον διαγωνισμό Miss Universe δήλωσαν ότι προς το παρόν εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτή η αλλαγή στο καταστατικό του διαγωνισμού. Οι ίδιοι τόνισαν ωστόσο, ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τον Donald Trump, ο οποίος διοικεί τον οργανισμό Miss Universe Organization και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, καθώς οι δυο τους είναι «συνιδιοκτήτες» των καλλιστείων.

Η ανακοίνωση αυτή, για την αλλαγή στο καταστατικό, ήρθε μία εβδομάδα μετά την απόφαση των καλλιστείων στον Καναδά να μην επιτραπεί στην Jenna Talackova να εκπροσωπήσει τον Καναδά, επειδή δεν είχε γεννηθεί γυναίκα.

Η Talackova που ζει στο Βανκούβερ, έκανε επέμβαση αλλαγής φύλου πριν από τέσσερα χρόνια και η αίτησή της να συμμετέχει στο διαγωνισμό ομορφιάς της πατρίδας της απερρίφθη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο Donald Trump να της επιτρέψει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

«Είμαι γυναίκα. Καταρρακώθηκα όταν το έμαθα, γιατί ένιωσα ότι με απέκλειαν για λάθος λόγους. Δεν είναι δίκαιο. Δεν ζήτησα ποτέ να μου συμπεριφερθούν διαφορετικά, απλά να με αφήσουν να διαγωνιστώ».