Ντροπιαστικές για την ανθρωπότητα αγριότητες, με μικρά παιδιά να εξαναγκάζονται να παρακολουθούν τις μητέρες τους να βιάζονται, κατέγραψε στο Νότιο Σουδάν ο ΟΗΕ.

Έκθεση του Οργανισμού αναφέρει πως είναι πιθανό να απαγγελθούν κατηγορίες σε 41 υψηλόβαθμους αξιωματούχους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, κάνοντας λόγο για βιασμούς και φόνους εναντίον εθνοτικών ομάδων της χώρας αυτής που βρίσκεται σε εμφύλιο από το 2013. Μεταξύ αυτών είναι πέντε συνταγματάρχες και τρεις κυβερνήτες.

Και, παρά την ειρηνευτική συμφωνία του 2015, οι συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν δεν έχουν κοπάσει.

Σύμφωνα με την έκθεση, έχουν καταγραφεί βασανιστήρια και ακρωτηριασμοί πολιτών και καταστροφή χωριών. Οι μαρτυρίες των επιζώντων είναι συγκλονιστικές ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που αναγκάστηκαν να βιάσουν μέλη της οικογένειάς τους, «περιστατικά που θυμίζουν Βοσνία», όπως αναφέρεται.

Μια γυναίκα αφηγήθηκε πως ο 12χρονος γιος της εξαναγκάστηκε να κάνει σεξ με τη γιαγιά του για να σώσει τη ζωή του. Η ίδια γυναίκα είδε τον σύζυγό της να ευνουχίζεται.

Ένας άνδρας περιγράφει πως ένας φίλος του έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και αφέθηκε να πεθάνει.

«Η σεξουαλική βία σε βάρος ανδρών στο Νότιο Σουδάν είναι πολύ πιο εκτεταμένη από τα επίσημα στοιχεία» σημειώνει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Νότιο Σουδάν. «Βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου».

Μια επιζήσασα περιέγραψε συλλήψεις, βασανιστήρια και αποκεφαλισμούς. Την έβαλαν κι εκείνη μαζί με τις σορούς που ήταν σε αποσύνθεση- το ένα νεκρό σώμα ήταν του συζύγου της.

(φωτογραφία αρχείου)