Ο Bradley Garrett είναι ένας από τους «εξερευνητές πόλης» που μπαίνουν κρυφά τη νύχτα σε σημεία-ορόσημα του Λονδίνου για να εξερευνήσουν ουρανοξύστες ή μη χρησιμοποιούμενα τούνελ του μετρό, παρά τους κινδύνους για την ασφάλειά τους αλλά και την πιθανότητα σύλληψής τους.

Ο Garrett ασχολήθηκε στη διδακτορική του διατριβή με αυτό που αποκαλεί «place-hacking» και αποκάλυψε πως έχει σκαρφαλώσει στο κτήριο «Shard» αρκετές φορές τους τελευταίους 12 μήνες.

«Μας ενδιέφερε πάρα πολύ η κατασκευή και το πώς προχωρούν οι εργασίες. Η ασφάλεια βελτιώνεται διαρκώς αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορείς να ελέγξεις ένα μέρος τόσο μεγάλο», είπε. «Συνήθως υπάρχει ένας φρουρός οπότε περιμένουμε να κάνει τον κύκλο του και να μπει στο φυλάκιό του και τότε πλησιάζουμε».

«Ανοίξαμε την πόρτα της κεντρικής σκάλας και αρχίσαμε να ανεβαίνουμε τα σκαλιά 2-2», αφηγείται. Στον 31ο όροφο ο Garrett και οι δύο φίλοι του ίδρωναν, στον 50ο έπρεπε να σταματήσουν για να πάρουν ανάσα και στον 70ο η στενή σκάλα μετατρεπόταν σε μεταλλικά σκαλιά και μετά σε ξύλινα που τους έβγαζαν στον τωρινό τελευταίο όροφο, τον 76ο.

Στο πιο ψηλό σημείο του ορόφου υπάρχει ένας γερανός με ένα κόκκινο φωτάκι στην κορυφή του, που λειτουργεί ως προειδοποίηση για τα αεροπλάνα.

Ο 31χρονος Αμερικανός λέει: «όταν κρεμιέσαι από τον γερανό και ταλαντώνεται από τον αέρα είσαι κάπως νευρικός. Αλλά το να ανέβεις στην κορυφή και να πιάσεις το κόκκινο φως, προκαλεί μεγάλη ευφορία. Αν πίστευα πως ήταν επισφαλές δεν θα το έκανα».

«Δεν διαπράττουμε διάρρηξη, μπαίνουμε κρυφά. Δεν προκαλούμε καμία ζημιά και αφήνουμε τα πάντα όπως τα βρήκαμε. Το κάνουμε γιατί μας αρέσει το κτήριο», προσθέτει.

Το Shard θα έχει 95 ορόφους όταν ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα και θα φτάνει τα 310 μέτρα.