«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε η Γαλλία τις απαιτήσεις της συριακής κυβέρνησης να της δοθούν γραπτές εγγυήσεις από την αντιπολίτευση πριν να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από τις πόλεις της χώρας, ως την προθεσμία της 10ης Απριλίου.

«Αφού το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση του Κοινού Ειδικού Απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν και πρότεινε το ίδιο την ημερομηνία της 10ης Απριλίου για την αποχώρηση των στρατευμάτων του και των βαρέων όπλων από τα αστικά κέντρα, πλέον διατυπώνει νέες απαράδεκτες απαιτήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Οι νέες απαιτήσεις που προέβαλε η Δαμασκός σημειώθηκαν μια ημέρα μετά τα ιδιαίτερα αιματηρά επεισόδια βίας στη Συρία με τουλάχιστον 128 νεκρούς κι ενώ χθες σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 πολίτες. Οι δυνάμεις του στρατού συνέχισαν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των προπυργίων των ανταρτών, ιδιαίτερα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Στην επαρχία της Δαμασκού σκοτώθηκαν πέντε αποστάτες του στρατού σε συγκρούσεις με άνδρες του τακτικού στρατού στο χωριό Μπέιτ Τζιν, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), το οποίο επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες.

Στην Ιντλίμπ, ο στρατός άρχισε επιχειρήσεις ανατολικά της Τζισρ αλ Σούγουρ. Τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή και άλλοι επτά από βομβαρδισμούς. Στην Καφάρ Νούμπολ, τακτικές δυνάμεις προέβησαν σε μαζικές συλλήψεις και ακούγονταν σφοδρά πυρά, ενώ οι μάχες με άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) συνεχίζονταν το απόγευμα.

Παρόμοιες μάχες εξελίσσονταν στο Χαλέπι και στη συνοικία Μπαρζέ της Δαμασκού. Τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε από πυρά κοντά στην μεθόριο με το Λίβανο στην επαρχία Χάμα.

Στη Χομς, ένας άμαχος σκοτώθηκε ενώ εκρήξεις και πυρά ακούγονταν σε πολλές συνοικίες της πόλης. Ένας ακόμα πολίτης σκοτώθηκε στο χωριό Μπσας.

Στην επαρχία Ντεράα, ένας άμαχος σκοτώθηκε από πυρά στην διάρκεια ερευνών των δυνάμεων της τάξης. Παράλληλα, το OSDH έκανε λόγο για πάνω από 200 συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Το Σάββατο, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, σκοτώθηκαν 128 άνθρωποι στη Συρία: 86 πολίτες, 26 στρατιώτες, και 16 αντάρτες-αποστάτες του στρατού. Χθες ο επικεφαλής της διπλωματίας του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς έκανε για «ανάγκη να γίνει μια ανθρωπιστική επέμβαση με στρατιωτική προστασία στη Συρία εάν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίσει τον δρόμο της βαρβαρότητας».