Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ζητά πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα της Ε.Ε. και αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υιοθετήσει μια στάση εξίσου σκληρή με εκείνη του Σαρλ ντε Γκολ, ο οποίος το 1965 είχε εφαρμόσει την πολιτική της “άδειας καρέκλας”.

Ο συντηρητικός ηγέτης είπε στην εφημερίδα ότι εννοούσε την δέσμευσή του ότι θα ζητήσει την προώθηση μέτρων ώστε να έχουν προτεραιότητα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ότι θα αποσύρει τη Γαλλία από τη ζώνη Σένγκεν εάν δεν γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο Σαρκοζί έχει στραφεί προς τα δεξιά, εξαπολύοντας επιθέσεις στον ανταγωνισμό από χώρες εκτός Ευρώπης που βασίζεται στα χαμηλότερα κόστη και υποσχόμενος σκληρότερη πολιτική στο μεταναστευτικό, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν σε δύο γύρους, την 22α Απριλίου και την 6η Μαΐου.

Ο νυν πρόεδρος προσπαθεί να μειώσει την διαφορά του από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος διατηρεί προβάδισμα περίπου 6 μονάδων στον δεύτερο γύρο. Ο Σαρκοζί προσπαθεί να προσελκύσει τους υποστηρικτές της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν ενόψει του δεύτερου γύρου ώστε να αυξήσει τις πιθανότητές του να κερδίσει.