Για τις 11 Μαΐου αναβλήθηκε η δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1980 στην Τουρκία, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε να περιμένει την υποβολή της ιατρικής έκθεσης για την υγεία των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν παρίστανται στη διαδικασία.

Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα της πολιτικής αγωγής να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι, κρίνοντας ότι η προχωρημένη ηλικία τους και η γενικότερη υγεία τους δεν επιτρέπει την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στη δίκη.

Αποφάσισαν ωστόσο να περιμένουν την έκθεση του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου για την κατάσταση των δύο κατηγορουμένων οι οποίοι θα μπορούσαν να καταθέσουν μέσω βίντεο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται, όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλι NTV και CNN-T u rk.

Ο πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν, 94 ετών, και ο απόστρατος πτέραρχος Ταχσίν Σαχίνκαγια, 86 ετών, τότε διοικητής της τουρκικής αεροπορίας, δεν ήταν παρόντες ούτε στην έναρξη της δίκης τους, την Τετάρτη, λόγω ασθενείας. Εάν κριθούν ένοχοι, μπορεί να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.

Τις δύο πρώτες ημέρες οι δικαστές άκουσαν καταθέσεις θυμάτων του πραξικοπήματος που θέλουν να παραστούν ως πολιτικοί ενάγοντες. Οι θεσμοί που καταργήθηκαν μετά τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης, στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, όπως η Βουλή και τα πολιτικά κόμματα, έχουν αναγνωριστεί ως πολιτικοί ενάγοντες.

Την Τετάρτη ένας δικηγόρος ζήτησε από τους δικαστές να διατάξουν την προσαγωγή των κατηγορουμένων ακόμη και «σε κλουβί ή πάνω σε φορείο», όπως έγινε με τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.