Υποσχέσεις ότι το Παρίσι θα ζητήσει πάγωμα της συνεισφοράς της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων ύψους 600 εκατ. ευρώ, βάζει στη φαρέτρα της προεκλογικής του εκστρατείας ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

«Σας ανακοινώνω ότι η Γαλλία θα ζητήσει να παγώσει η συμβολή της στον προϋπολογισμό της ΕΕ, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε επίσης ότι θα ψηφίσει τον «χρυσό κανόνα» του προϋπολογισμού «από το καλοκαίρι του 2012», σε περίπτωση επανεκλογής του στις 6 Μαΐου, επικρίνοντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τον μόνο πολιτικό σχηματισμό στην Ευρώπη «που δεν θέλησε να αναλάβει αυτή τη δέσμευση».

Η Ισπανία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της

Εξάλλου, ο Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε στην κατάσταση της Ισπανίας, «αυτής της μεγάλης χώρας», η οποία «σήμερα αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης», για να δικαιολογήσει τον «απολύτως επιτακτικό στόχο» της επιστροφής στην εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών το 2016.

Ο υποψήφιος του UMP, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του για τις προεδρικές εκλογές της 22ης Απριλίου και της 6ης Μαϊου, υπογράμμισε «την αδυναμία (της Ισπανίας) να είναι στο ραντεβού των δεσμεύσεων που ανέλαβε», το «μεγάλο ύψος των επιτοκίων» του ισπανικού χρέους και την «ανάγκη για μείωση των συντάξεων και των μισθών» στη χώρα αυτή.

«Όλες οι προτάσεις που έχω κάνει οργανώνονται γύρω από έναν στόχο που πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητος για να επανακτήσει η Γαλλία τον έλεγχο του πεπρωμένου της: την επιστροφή στην ισορροπία των δημόσιων οικονομικών μας το 2016»,τόνισε.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ισπανοί φίλοι μας μετά από αυτή που βίωσαν οι Έλληνες φίλοι μας, μας ανακαλεί στις πραγματικότητες», υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί.

Ο απερχόμενος πρόεδρος συνέκρινε την κατάσταση της Ισπανίας με εκείνη της Γαλλιας. «Χάρη στην εργασία και το θάρρος των Γαλλων, είμαστε μπροστά στην πορεία για τον περιορισμό των δημόσιων ελλειμμάτων μας» που μειώθηκαν στο 5,2% του ΑΕΠ πέρυσι, σημείωσε.