Ένας μαθητής 13 ετών, απελπισμένος επειδή η πάμφτωχη οικογένειά του δεν είχε τα μέσα να του αγοράσει μια καινούρια στολή για το σχολείο του, αποφάσισε να αυτοπυρποληθεί.

Ο Καμράν Χαν, ο καλύτερος μαθητής της τάξης του επί τέσσερα χρόνια στο Σαμπκαμπάρ, ένα χωριό του βορειοδυτικού Πακιστάν, περιλούστηκε με κηροζίνη στις 24 Μαρτίου, μετά από έναν καυγά με τη μητέρα του που αδυνατούσε να πληρώσει τη νέα σχολική ενδυμασία.

Το παιδί υπέστη εγκαύματα στο 50% του σώματός του και πέθανε πέντε ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, όπως είπε ο 16χρονος αδελφός του, Σαλίμ.

Η τραγωδία αυτή είναι άλλη μια ένδειξη της απόλυτης ένδειας στην οποία ζουν δεκάδες χιλιάδες Πακιστανοί. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό, λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Οι φτωχότεροι είναι αδύνατον να ανέβουν τα σκαλιά της κοινωνικής κλίμακας όπου κυριαρχεί μια μικρή μειοψηφία πάμπλουτων ιδιοκτητών.

Αφού, για άλλη μία φορά, πέρασε τις εξετάσεις της τάξης του, τον περασμένο Φεβρουάριο, με την καλύτερη βαθμολογία, ο Καμράν ζήτησε να του αγοράσουν μια νέα παραδοσιακή στολή (μια μακριά πουκαμίσα και ένα φαρδύ παντελόνι) για την επόμενη τάξη, αφού η δική του ήταν παλιά και φθαρμένη.

«Ο αδελφός μου είναι θύμα της φτώχειας. Ζήτησε από τη μητέρα να του αγοράσει μια νέα στολή και εκείνη του απάντησε να περιμένει. Δεν το άντεξε και αυτοπυρπολήθηκε» εξήγησε ο Σαλίμ.

Σύμφωνα με τον 16χρονο, ο Καμράν πέθανε επειδή η οικογένεια δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το αστρονομικό ποσό των 250.000 ρουπιών (περίπου 2.000 ευρώ) που χρειάζονταν για τη θεραπεία του.

Ο πατέρας της οικογένειας έφυγε πριν από τρεις μήνες στη Σαουδική Αραβία αλλά ακόμη δεν έχει βρει δουλειά και δεν έστελνε χρήματα στο σπίτι.

Ο Ζάκιρ Χουσέιν, ο διευθυντής του ιδιωτικού αγγλόφωνου σχολείου Ακαδημία Μοχμάντ, όπου φοιτούσε ο Καμράν, εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του «λαμπρού μαθητή. Πιστεύαμε ότι μια μέρα θα κέρδιζε κάποια διάκριση για το σχολείο μας, για αυτό τον δεχτήκαμε και του παραχωρήσαμε δωρεάν τα βιβλία» είπε.