Ένας Άγγλος επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι αγόρασε σκίτσο του Andy Warhol, αξίας 1.5 εκατομμυρίων ευρώ, για μόλις 5 δολάρια από έναν ναρκομανή – και το ανακάλυψε τυχαία.

Ο Andy Fields δήλωσε ότι αγόρασε το σκίτσο από έναν ναρκομανή, του οποίου η θεία φρόντιζε τον Warhol όταν ήταν παιδί.

Το έργο χρονολογείται από τα τέλη του 1930 και πιστεύεται ότι είχε σχεδιαστεί από τον καλλιτέχνη όταν ήταν 10 ή 11 χρονών.

Ο επιχειρηματίας έχει αγοράσει επίσης αρκετά έργα ζωγραφικής του συγγραφέα Gertrude Stein. Όταν άρχισε να τα κορνιζάρει συνειδητοποίησε ότι ένα από τα σκίτσα πρόκειται για έργο του Andy Warhol.

Το σκίτσο παρουσιάζει τον Rudy Vallee, ο οποίος ήταν ηθοποιός και τραγουδιστής κατά τη δεκαετία του 1930. Η αξία του ανέρχεται στο 1.5 εκατομμύριο ευρώ, ωστόσο η τελική του τιμή μπορεί ακόμα και να δεκαπλασιαστεί.

Παρά το γεγονός, ότι ο επιχειρηματίας δηλώνει σίγουρος για τη γνησιότητα του σκίτσου, οι αμφιβολίες παραμένουν. Το έργο φέρει την υπογραφή «Andy Warhol», αν και ο καλλιτέχνης μέχρι το 1949 υπέγραφε ως «Andrew Warhola».

Ένας ειδικός αντικών, ονόματι Philip Mould, εξέτασε μονάχα μια φωτογραφία του σκίτσου και αμφισβήτησε αμέσως τη γνησιότητά του.

Ωστόσο, ο Andy Fields δήλωσε ότι αρκετοί ειδικοί έχουν εξετάσει το σκίτσο και δεν τίθεται θέμα απάτης. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, το έργο υπογράφηκε αρκετά χρόνια μετά τη δημιουργία του, καθώς μέχρι τότε ο Warhol δεν συνήθιζε να τα υπογράφει.

Ο επιχειρηματίας δεν σκοπεύει να πουλήσει το έργο, παρά την άκρως δελεαστική τιμή του, και ευελπιστεί να το δει σύντομα σε κάποια μεγάλη έκθεση.