Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να επιμείνει στο στόχο της εξοικονόμησης 115 δισ. ευρώ ως το 2016 στο προεκλογικό του μανιφέστο, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις προσεχείς ημέρες, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Σαρκοζί καταβάλλει προσπάθειες να ανατρέψει την εικόνα η οποία έχει διαμορφωθεί ενόψει των προεδρικών εκλογών και την δυσαρέσκεια πολλών εξ όσων τον ψήφισαν το 2007, που εν μέρει οφείλεται στην οικονομική κρίση η οποία διαρκεί τρία χρόνια και στο προσωπικό στιλ του.

Ο συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος υπολείπεται του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού κόμματος Φρανσουά Ολάντ στις δημοσκοπήσεις, θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του μερικές εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την 22α Απριλίου.

Στόχος του είναι να προβεί σε περικοπές 75 δισ. ευρώ και να εξασφαλίσει 40 δισ. ευρώ σε νέα έσοδα τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με όσα είπε στις περιφερειακές εφημερίδες Est Republicain, Republicain Lorrain και Vosges Matin. «Δεν έχω σταματήσει να προτείνω ιδέες αφότου άρχισε η εκστρατεία», δήλωσε.

Ο Σαρκοζί έχει ζητήσει την έγκριση της βουλής για μέτρα που θα εξασφαλίσουν 32 δισ. ευρώ σε πρόσθετα έσοδα και είπε ότι θέλει να εξασφαλίσει άλλα 8 δισ. ευρώ από νέους φόρους σε μεγάλες επιχειρήσεις και τη φορολόγηση προσώπων που έχουν μεταφέρει κεφάλαια στο εξωτερικό.

Ο Σαρκοζί επέλεξε να καθυστερήσει την ανακοίνωση του προγράμματός του ως την τελευταία στιγμή κι αντ’ αυτού παρουσιάζει προτάσεις μία-μία για να επιτύχει το μέγιστο αποτέλεσμα αντίθετα με τον Ολάντ, ο οποίος παρουσίασε το ολοκληρωμένο πρόγραμμά του–που βασίζεται στην αύξηση των φόρων στους πλούσιους–τον Ιανουάριο.

Οι Σοσιαλιστές αντιτείνουν πως η παρουσίαση των προτάσεων του Σαρκοζί με αυτόν τον τρόπο τον κάνουν να μοιάζει άσχημα προετοιμασμένος. Ο επικεφαλής της εκστρατείας του Ολάντ, ο Πιερ Μοσκοβισί, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι είναι ανεύθυνο να δίνονται αριθμοί για τον προϋπολογισμό χωρίς να εξηγείται από πού προέρχονται. “Αυτό δείχνει έλλειμμα δημοκρατικής διαφάνειας”, επισήμανε.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Σαρκοζί, η επικεφαλής της εκστρατείας του Εμμανουέλ Μινιόν ετοιμάζει ένα 16σέλιδο μανιφέστο που αναμένεται να παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.