Κρατώντας κεριά, κάτω από τα σημαδεμένα από σφαίρες τόξα του ναού, περίπου είκοσι πιστοί παρακολούθησαν χθες στην κατεστραμμένη εκκλησία της Παναγίας στην Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, την πρώτη λειτουργία, ύστερα από τουλάχιστον έξι χρόνια.

Πέτρες, κομμάτια από καλώδια και υπολείμματα από ρουκέτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο πάτωμα της εκκλησίας, με τον ήλιο να μπαίνει ανεμπόδιστα από τα παράθυρα, καθώς τα βιτρό έχουν γίνει σκόνη.

Στη Ντέιρ αλ Ζορ σημειώθηκαν σφοδρές μάχες, αρχικά όταν οι Σύροι αντάρτες κατέλαβαν ένα μέρος της πόλη το 2012. Η κατάσταση χειροτέρεψε όταν το Ισλαμικό Κράτος έθεσε υπό τον έλεγχό του όλη την ομώνυμη περιοχή το 2014, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε την πόλη τον Νοέμβριο του 2017.

Ο επικεφαλής της Συροϊακωβίτικης εκκλησίας Ιγνάτιος Εφραίμ προΐστατο της λειτουργίας, ενώ παρόντες ήταν και μουσουλμάνοι ιερωμένοι.

«Είναι απερίγραπτο το αίσθημα να προσευχόμαστε σε μια σχεδόν κατεστραμμένη εκκλησία, είναι μια παρηγοριά για τις καρδιές μας και ένα μήνυμα ελπίδας προς τους κατοίκους της πόλης να επιστρέψουν και να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμησή της, τόνισε.

Ο αριθμός των χριστιανών που ζούσαν στη Ντέιρ αλ Ζορ πριν ξεκινήσει ο εμφύλιος στη Συρία εκτιμάται περίπου στις 3.000.